ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αυστραλία στέλνει στο Κίεβο νέο πακέτο εξοπλισμού ύψους 26,7 εκατ. δολαρίων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Αυστραλία στέλνει στο Κίεβο νέο πακέτο εξοπλισμού ύψους 26,7 εκατ. δολαρίων
Νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού στέλνει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον στην Ουκρανία (Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Την απόφαση να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον της Αυστραλίας. 

Μέσω μιας κοινής ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη (27/4), η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και συγκεκριμένα, ένα νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ).

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Επίσης, η Καμπέρα θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, εκτός από τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και 70.000 τόνοι άνθρακα.

Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν άμεσα και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου.

Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Εν τω μεταξύ και η Αυστραλία εξ΄αρχής στάθηκε εναντίον της Ρωσίας επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων η Αυστραλία, έχει ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας και σε άλλους ένδεκα τραπεζικούς και δημόσιους οργανισμούς της χώρας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος και πρακτικά όλους τους θεσμούς που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος της Μόσχας.

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν συνόψισε πως πλέον η χώρα έχει στο στόχαστρο «όλες τις ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και εκδίδουν και διαχειρίζονται το ρωσικό δημόσιο χρέος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει ζητήσει από την Κίνα να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πόλεμο κι έχει δηλώσει πώς έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καμία χώρα εκτός από την Κίνα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτή τη στιγμή τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», έχει πει ο Μόρισον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ