ΚΟΣΜΟΣ

Γρίπη των πτηνών H3N8: Ανιχνεύθηκε στην Κίνα το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Γρίπη των πτηνών H3N8: Ανιχνεύθηκε στην Κίνα το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο
Η Κίνα κατέγραψε την πρώτη ανθρώπινη μόλυνση με το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών AP/Juan Karita

Η Κίνα κατέγραψε την πρώτη ανθρώπινη μόλυνση με το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσής του μεταξύ των ανθρώπων είναι χαμηλός, ανέφερε η υγειονομική αρχή.

Πιο αναλυτικά, η παραλλαγή βρέθηκε σε ένα τετράχρονο αγόρι από την κεντρική επαρχία της επαρχίας Χενάν που εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Το παιδί είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που είχαν μεγαλώσει στο σπίτι του, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Η παραλλαγή H3N8 είναι κοινή σε άλογα και σκύλους και έχει βρεθεί ακόμη και σε φώκιες. Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα H3N8 σε ανθρώπους, ανέφερε το NHC.

Επιπλέον, οι αναλύσεις της αλληλουχίας του γονιδιώματος δείχνουν, ότι ο ιός H3N8 σε περίπτωση που μολύνει ανθρώπους είναι ένας συνδυασμός, με γονίδια από ιούς που έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν σε πουλερικά και άγρια ​​πτηνά, δήλωσε ο Nicola Lewis, ειδικός στη γρίπη στο Royal Veterinary College στη Βρετανία.

Ο ιός δικαιολογεί διευρυμένη επιτήρηση, δήλωσε ο Έρικ Κάρλσον, αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας ιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Καμπότζη.

Οι τεράστιοι πληθυσμοί της Κίνας τόσο εκτρεφόμενων όσο και άγριων πτηνών πολλών ειδών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάμειξη και τη μετάλλαξη των ιών των πτηνών. Μερικοί μολύνουν σποραδικά άτομα, συνήθως αυτά που εργάζονται και έρχονται σε επαφή με πουλερικά.

Πέρυσι, η Κίνα ανέφερε το πρώτο κρούσμα H10N3 στον άνθρωπο.

Η επιτροπή υγείας είπε ότι μια αρχική μελέτη έδειξε ότι η παραλλαγή δεν είχε ακόμη την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους και ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας επιδημίας ήταν χαμηλός.

Αν και σπάνιες, οι λοιμώξεις στον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσουν σε προσαρμοστικές μεταλλάξεις που δυνητικά επιτρέπουν σε αυτούς τους ιούς να εξαπλωθούν πιο εύκολα στα θηλαστικά, είπε ο Κάρλσον.

«Πρέπει να ανησυχούμε για όλα τα δευτερογενή συμβάντα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ