ΚΟΣΜΟΣ

Δυτικά Βαλκάνια: Διπλωματική «εκστρατεία» των ΗΠΑ προς ανάσχεση της ρωσικής επιρροής

Δυτικά Βαλκάνια: Διπλωματική «εκστρατεία» των ΗΠΑ προς ανάσχεση της ρωσικής επιρροής
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ Hannibal Hanschke/Pool via AP)

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πενθήμερη περιοδεία που έχει ξεκινήσει στην περιοχή η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ.

Τα μηνύματα που μετέφερε στην Πρίστινα και το Βελιγράδι η Κάρεν Ντόνφριντ ήταν σαφή και αφορούν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων ώστε να εξαλειφθούν οι λόγοι που δικαιολογούν την ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μια τελική συμφωνία μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας με αμοιβαία αναγνώριση, η οποία θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την οικονομική ευημερία», διεμήνυσε ανοιχτά από την Πρίστινα η Αμερικανίδα αξιωματούχος μετά τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.

Προφανώς την ίδια θέση διατύπωσε και στο Βελιγράδι, αλλά δεν το έπραξε δημόσια μιας και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν κατ' ιδίαν και δεν ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της προεδρίας της Σερβίας αναφέρεται ότι για το Κόσοβο υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ με στόχο την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση δόθηκε στην ενεργειακή απεξάρτηση της Σερβίας από την Ρωσία και εξετάστηκαν οι δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ορυκτών καυσίμων.

Η Κάρεν Ντόνφριντ επισήμανε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα ώστε να εδραιωθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Η περιοδεία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών ξεκινήσει τη Δευτέρα με τις επισκέψεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Σήμερα, Τετάρτη, επισκέπτεται την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επόμενοι σταθμοί είναι το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ