ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 2 Μαΐου

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 2 Μαΐου
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Μαΐου, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ την επόμενη εβδομάδα εξετάζεται το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, εγκαλώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρώπη με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα διασφαλίσει πως οι κινήσεις της Gazprom θα έχουν τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, στη σκιά της ρωσικής απόφασης να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου σε Σόφια και Βαρσοβία και των απειλών για κλείσιμο της στρόφιγγας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Η διαπίστωση ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ