ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο Οσμάν Καβάλα είναι ο Σόρος της Τουρκίας

Ερντογάν: Ο Οσμάν Καβάλα είναι ο Σόρος της Τουρκίας
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες του σε βάρος του Οσμάν Καβάλα AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον του Οσμάν Καβάλα, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που κάνει εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος.

«Η ετυμηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος κάποιου αναστάτωσε πολύ ορισμένους κύκλους. Αυτός ο κάποιος ήταν ο Σόρος της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν συγκρίνοντας τον κ. Καβάλα με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, «μαύρο πρόβατο» αρκετών αυταρχικών καθεστώτων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει «πριν απαγγελθεί η ετυμηγορία», συμπληρώνοντας:

«Ιδού, η ετυμηγορία απαγγέλθηκε. Οφείλετε να συμμορφωθείτε. Είτε το κάνετε είτε όχι, η απόφαση θα εκτελεστεί».

Τη Δευτέρα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και της χρηματοδότησης των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013.

Ο Οσμάν Καβάλα ήταν προφυλακισμένος εδώ και τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, παρά τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο εκδότης, επιχειρηματίας και αντιβιστής που καταδικαστηκε τη Δευτέρα, σε «ειδικά» ισόβια με αυστηρότερους όρους κράτησης, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου.

Κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, γνωστές ως διαδηλώσεις του Πάρκου Γκεζί , και επιπλέον ότι συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

1.jpeg
Το εδάφιο της απόφασης του δικαστηρίου που αφορά την καταδίκη σε ισόβια του Οσμάν Καβάλα

Ο 65χρονος Καβάλα κρατείται από τα τέλη του 2017 στις φυλακές της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητούσε την αποφυλάκισή του από το 2019.

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, όμως, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Και εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπείας στην ίδια υπόθεση, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να παραμείνει ο Καβάλα στη φυλακή. Με την απόφασή του απόφαση το δικαστήριο απήλλαξε τον Καβάλα από την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω αμφιβολιών.

Η υπόθεση Καβάλα είχε προκαλέσει, τον περασμένο Οκτώβριο, κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, όταν πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, είχαν ζητήσει από την Τουρκία την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ διέταξε τότε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) και να απελαθούν από την Τουρκία οι οι δέκα πρέσβευτές.

Η κρίση αργότερα αποσωβήθηκε με μία γενικόλογη εξήγηση που έδωσαν οι πρέσβεις περί εφαρμογής του Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και η εντολή Ερντογάν δεν εκτελέστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ