ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου ανασκευάζει την δήλωση-σοκ για το Ολοκαύτωμα

Ο Νετανιάχου ανασκευάζει την δήλωση-σοκ για το Ολοκαύτωμα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου σε διάγγελμα του REUTERS/Ronen Zvulun

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που προκάλεσαν τα αμφιλεγόμενα σχόλια του, ότι οι μουφτήδες έπεισαν τον Αδόλφο Χίτλερ να υιοθετήσει την Τελική Λύση για την εξόντωση των Εβραίων, επανήλθε με διορθωτική δήλωση λέγοντας ότι δεν το εννοούσε.

Με μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη Παρασκευή, ο Νετανιάχου επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

«Αντίθετα με τις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί, δεν ήταν πρόθεση μου να ισχυριστώ ότι η συζήτηση μεταξύ του Χίτλερ και του Μουφτή Haj Amin al-Husseini, στην συνάντηση τους το Νοέμβριο του 1941, έπεισε τον Χίτλερ να υιοθετήσει την Τελική Λύση. Οι ναζί αποφάσισαν μόνοι τους για αυτό,» λέει η ανάρτηση Νετανιάχου στο Facebook.

Ο Νετανιάχου σε ομιλία του, στα μέσα Οκτωβρίου άφησε να εννοηθεί ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ιδέα του Χίτλερ, αλλά έδειξε προς την κατεύθυνση του Χουσεΐνι, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον ηγέτη των Ναζί στην Γερμανία το 1941. Ο Χουσεΐνι τότε αλλά και τώρα αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στους Παλαιστινιακούς κύκλους.
«Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει του Εβραίους τότε, ήθελε να τους εξορίσει,» είχε πει ο Νετανιάχου στις 20 Οκτωβρίου στο 37ο Σιωνιστικό Συνέδριο, σύμφωνα την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του στο website του συνεδρίου. «Και ο Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν αλ Χουσεϊνι πήγε στον Χίτλερ και είπε, “Αν τους απελάσεις όλοι θα έρθουν εδώ.” “Τότε τι πρέπει να κάνω με αυτούς;” (Χίτλερ), “Κάψτους” (Χουσεΐνι).

Τα σχόλια Νετανιάχου για τον μεγάλο μουφτή πυροδότησαν την έντονη κριτική προς το Ισραήλ, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι ο Νετανιάχου με αποτελεσματικό τρόπο απάλλαξε τον Χίτλερ από την ευθύνη του Ολοκαυτώματος και κατέστησε υπεύθυνο τον Χουσεΐνι για την συστηματική εξόντωση περισσοτέρων από 6 εκατομμυρίων Εβραίων χρησιμοποιώντας θαλάμους αερίων και εκτελεστικά αποσπάσματα.

Η αναδίπλωση Νετανιάχου

Στην ανάρτηση του στο Facebook, ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι οι Γερμανοί Ναζί θεωρούσαν συνεργάτη τους τον Χουσεΐνι, όμως ο Χίτλερ ήταν αυτός που είχε την ευθύνη «για τον φόνο 6 εκατομμυρίων Εβραίων.»

«Σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να απαλλάξω τον Χίτλερ από την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα. Η απόφαση μετακίνησης από την πολιτική απέλασης των Εβραίων στην Τελική Λύση ελήφθη από τους Ναζί και δεν εξαρτήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες. Οι Ναζί είδαν στον μουφτή έναν συνεργάτη, όμως δεν τον χρειάστηκαν για να αποφασίσουν την συστηματική εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1941.»

Ωστόσο, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Χουσεΐνι υποστήριξε τον «στόχο των Ναζί για την καταστροφή των Εβραίων.»
«Δραστηριοποιήθηκε από το Βερολίνο, κατά την διάρκεια του πολέμου, εξαπέλυσε δριμεία αντισημιτική προπαγάνδα εκ μέρους των Ναζί, επιστράτευσε μουσουλμάνους στα SS,απαίτησε μετά από την κατάκτηση της Μέσης Ανατολής οι Ναζί να καταστρέψουν το Εβραϊκό εθνικό σπίτι και αντιτάχθηκε σθεναρά στην μετανάστευση των Εβραίων - ακόμη και για παιδιά - από τη ναζιστική κόλαση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό θα σφραγίσει τη μοίρα τους», είπε ο Νετανιάχου.

«Τα σχόλια μου είχαν ως σκοπό να απεικονίσουν την δολοφονική προσέγγιση του Μουφτή για τους Εβραίους στις επαφές του με την ηγεσία των Ναζί. Σε αντίθεση με την εντύπωση που δημιουργήθηκε, δεν ήθελα να ισχυριστώ ότι σε συνομιλία του με τον Χίτλερ, το Νοέμβριο του 1941 ο Μουφτής τον έπεισε να υιοθετήσει την Τελική Λύση. Οι Ναζί αποφάσισαν μόνοι τους.»

«Η ερμηνεία των σχολίων μου ότι απάλλαξα τους Ναζί έστω και λίγο από την ευθύνη του Ολοκαυτώματος είναι παράλογη,» είπε ο Νετανιάχου.

Κριτική στα σχόλια Νετανιάχου

Εκείνη τις μέρες, ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ απέρριψε κατηγορηματικά τα αρχικά σχόλια του Νετανιάχου. Έδειξε τους Παλαιστίνιους που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και είπε, «οι προσπάθειες των Παλαιστινίων εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος είναι βαθιά ριζωμένο μέρος της ιστορίας μας.»

Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τον Ερεκάτ, τα σχόλια του Νετανιάχου ήρθαν την στιγμή που η βία κλιμακώνεται στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές περιοχές.

«Τα λυπηρά σχόλια του Νετανιάχου βαθαίνουν το χάσμα σε μια στιγμή που η δίκαιη και διαρκής ειρήνη είναι επιτακτική,» είπε ο Ερεκάτ. «Πυροδοτούν περαιτέρω το πολιτικό ζήτημα και το μετατρέπουν σε θρησκευτικό ενώ υπογραμμίζουν την δέσμευση του στην συνεχή κατοχή και βία ενάντια στους Παλιστινίους.»

Στο Ισραήλ, ο Isaac Herzog, επικεφαλής του Σιωνιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο Νετανιάχου, μέσω των σχολίων του, «ξέχασε ότι δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αλλά και πρωθυπουργός του Εβραϊκού λαού.»

«Πρόκειται για επικίνδυνη διαστρέβλωση της ιστορίας και απαιτώ ο Νετανιάχου να ανασκευάσει αμέσως, επειδή ευτελίζει το Ολοκαύτωμα, ευτελίζει τους Ναζί και το μερίδιο ευθύνης του τρομερού δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ και την φρικτή τραγωδία του λαού μας με το Ολοκαύτωμα,» έγραψε ο Χέρζογκ στην σελίδα του στο Facebook.

«Πέφτει σαν ώριμο φρούτο κατευθείαν στα χέρια των αρνητών του Ολοκαυτώματος και τους βάζει σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστινίους.»

Στην Γερμανία, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επίσης πήρε αποστάσεις από τα σχόλια Νετανιάχου.
«Δεν βλέπουμε το λόγο να αλλάξουμε την οπτική της ιστορίας, ειδικά σε αυτό το θέμα,» είπε η Μέρκελ. «Εμμένουμε στην ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα.»

Netanyahu retraction: Nazis, not mufti, decided on Holocaust

Jason Hanna, Michael Martinez και Greg Botelho, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ