ΚΟΣΜΟΣ

Οσμάν Καβάλα: Διάβημα διαμαρτυρίας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη

Οσμάν Καβάλα: Διάβημα διαμαρτυρίας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ έκανε λόγο για «καταστροφικό μήνυμα» Photo by Christophe Gateau / picture alliance via Getty Images

Τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο κάλεσε η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την καταδίκη σε ισόβια του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβάλα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως καλέσαμε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών και πως εξηγήσαμε γι' άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο».

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ έκανε λόγο για «καταστροφικό μήνυμα» σε ό,τι αφορά την κοινωνία των πολιτών και συνολικά την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, αναφερόμενος στην καταδίκη του Οσμάν Καβάλα από τουρκικό δικαστήριο σεισόβια κάθειρξη.

«Η γερμανική κυβέρνηση και ο καγκελάριος ενημερώθηκαν με κατάπληξη για την απόφαση. Πρόκειται για καταστροφικό μήνυμα για την τουρκική κοινωνία των πολιτών και συνολικά για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά από την αρχή τις διάφορες δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του Οσμάν Καβάλα και ζητούσε από την Τουρκία επίμονα και συνεχώς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωσή του. Σε αυτό η κυβέρνηση παραμένει σταθερή», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίχαελ Μπούργκερ δήλωσε ότι, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα ανακοινωθεί, θεωρεί ωστόσο ότι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «διατυπώθηκε με σαφήνεια», θα ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν από την 'Αγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ