ΚΟΣΜΟΣ

Βεβήλωση Αγίας Σοφίας: Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές ζητούν από την UNESCO να πάρει θέση

Βεβήλωση Αγίας Σοφίας: Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές ζητούν από την UNESCO να πάρει θέση
Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται στην UNESCO για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας Twitter

Επιστολή προς τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, απέστειλαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «επαναλαμβανόμενη ασέβεια της τουρκικής κυβέρνησης σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως συμβαίνει κατ' επανάληψη με την Αγία Σοφία».

Στην επιστολή υπενθυμίζουν ότι είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να προτρέπει σε τέτοιες συμπεριφορές μέσα «στο γενικότερο πλαίσιο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας που επιδεικνύει».

Στην επιστολή, που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εστάλη κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, «υπενθυμίζουν ότι η περαιτέρω βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, με τον πρόσφατο βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης, είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης απόφασης μετατροπής του παγκόσμιου και διαθρησκευτικού αυτού μνημείου σε τζαμί, όπως και της έλλειψης προστατευτικών μέτρων».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «σας καλούμε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να προστατεύσετε τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και να υποστηρίξετε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας».

«Η νέα αυτή επιστολή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2020, και θέτει για ακόμη μια φορά προ των ευθυνών της την UNESCO», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κωνσταντινούπολη: Κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε ανάρτησή της στο Twitter στις 18 Απριλίου 2022 κατήγγειλε ότι:

«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση στρέφει τα πυρά της στον υπεύθυνο ασφαλείας της Αγιάς Σοφιάς ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι "δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε».

Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ