ΚΟΣΜΟΣ

«Νότια Ρους»: Πληροφορίες για σχέδιο δημιουργίας ψευδοκράτους στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη

«Νότια Ρους»: Πληροφορίες για σχέδιο δημιουργίας ψευδοκράτους στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη
Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν χωριό κοντά στο Χάρκοβο AP Photo/Felipe Dana

Στη δημιουργία ενός ψευδοκράτους φαίνεται πως στοχεύει η Ρωσία στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και διοικεί ρωσικός στρατός, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που διεξήγαγε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty).

Το Κρεμλίνο θα ονομάσει το ψευδοκράτος «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους»») αναφέρει η ίδια πηγή.

Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίο διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του εν λόγω κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Σύμφωνα με τις πηγές του «Σχέμι», το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

Το «Μανιφέστο» αρχίζει με την επεξήγηση ότι, το κράτος Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 «έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της ΟΥΣΣΔ (Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» και «σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του μπαντεροφισμού», η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρους».

Στο μανιφέστο αναφέρεται ότι η ρωσική είναι γλώσσα και η ουκρανική διάλεκτος, ενώ ανακοινώνει και τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το τελευταίο διάστημα αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται έγκυρες πηγές, όπως επίσης και εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών έκαναν λόγο για την προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας καθώς και για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς στη Ρωσία, άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη από τις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ