ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Iσόβια στον Αλεξάντα Κότεϊ, μέλος των απαγωγέων «Beatles» του ISIS

ΗΠΑ: Iσόβια στον Αλεξάντα Κότεϊ, μέλος των απαγωγέων «Beatles» του ISIS
Ο Αλεξάντα Κότεϊ (αριστερά) και ο Ελ Σάφι ελ Σέιχ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ AP Photo/Hussein Malla

Ένα από τα μέλη μιας ομάδας απαγωγέων της οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος, που ονομάστηκαν «Beatles», καταδικάστηκε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ, πρώην Βρετανός πολίτης, δήλωσε ένοχος τον Σεπτέμβριο, καθώς παραδέχθηκε την ευθύνη του στον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών ομήρων στη Συρία.

Σημειώνεται πως ένα άλλο μέλος αυτού του πυρήνα, ο Ελ Σάφι ελ-Σέιχ -που συνελήφθη μαζί- κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο έπειτα από μια δύσκολη δίκη και η ποινή του θα οριστεί το καλοκαίρι.

Ο Κότεϊ, πρώην υπάλληλος καταστήματος αθλητικών ειδών που γεννήθηκε στο Λονδίνο, έχει κάνει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να της δώσει -όπως και σε όποια κυβέρνηση το ζητήσει- όσες πληροφορίες διαθέτει για τις ενέργειες του στη Συρία.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι ελ Σέιχ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 2020 μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσουν ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου. Η Βρετανία δεν επιθυμούσε εξ αρχής να τους δικάσει στο έδαφός της, ενώ τους στέρησε και τη βρετανική υπηκοότητα.

Η έκδοσή τους στις ΗΠΑ κατέστη δυνατή μόνο αφού οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν το Λονδίνο ότι δεν θα ζητήσουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ