ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλός στρατολογητής του ISIS νεκρός από αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ

Αυστραλός στρατολογητής του ISIS νεκρός από αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ

Ένας αυστραλός υπήκοος που θεωρείται ανώτερος στρατολογητής του ISIS σκοτώθηκε στο Ιράκ μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.

Η Αυστραλία επισήμως ανακήρυξε τον ISIS τρομοκρατική οργάνωση, ενώ όσοι πολίτες της έχουν διπλή υπηκοότητα, θα αφαιρείται αυτή της Αυστραλίας στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως είναι μέλη της οργάνωσης.

Ο γενικός εισαγγελέας, Τζορτζ Μπράντις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τον πληροφόρησαν ότι ο αυστραλός Νιλ Πράκας, ο οποίος συνδέεται με αρκετές επιθέσεις στην Αυστραλία αλλά και καλέσματα σε «μοναχικούς λύκους» να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην Μοσούλη, στις 29 Απριλίου.

Ο Πράκας με καταγωγή από την Μελβούρνη, πρωταγωνιστεί σε αρκετά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους ενώ αναφέρεται στα περιοδικά της οργάνωσης ως στρατολογητής αυστραλών ανδρών, γυναικών και παιδιών ενώ ενθάρρυνε τις τρομοκρατικές πράξεις.

«Ο θάνατος του Νιλ Πράκας αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Την περασμένη χρονιά, η Αυστραλία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στον Πράκας, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε του παρείχε οικονομική βοήθεια ή συμβουλές θα ήταν αντιμέτωπος με φυλάκιση 10 ετών.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε εγρήγορση για επικείμενες επιθέσεις από ριζοσπαστικοποιημένους Μουσουλμάνους.

Ο Πράκας, ο οποίος πιστεύεται ότι επέστρεψε στην Συρία το 2014, βρέθηκε στην ίδια ομάδα του Ισλαμικού Κράτους με άλλους δύο Αυστραλούς, τον Μοχάμεντ Ελομάρ και τον Χαλέντ Σαρούφ, οι οποίοι εμφανίζονται σε φωτογραφίες της περασμένης χρονιάς να κρατούν κεφάλια Σύρων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον Μπράντις, άλλος ένας αυστραλός πολίτης, ο Σάντι Τζαμπάρ Χαλίλ Μοχάμεντ που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε στις 22 Απριλίου μετά από αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ