ΚΟΣΜΟΣ

Ο αντίπαλος του Τραμπ θα κριθεί από τους υπερεκλέκτορες

Ο αντίπαλος του Τραμπ θα κριθεί από τους υπερεκλέκτορες
REUTERS/Lucas Jackson

Μαθηματικά είναι αδύνατο για τον Μπέρνι Σάντερς να κερδίσει αρκετούς εκλέκτορες στις πολιτείες που απομένει να ψηφίσουν οι Δημοκρατικοί ώστε να λάβει το χρίσμα για την προεδρία, ωστόσο οι υποστηρικτές του βλέπουν μια διέξοδο μέσω του συνεδρίου του κόμματος στην Φιλαδέλφεια που θα μπορούσε να προσελκύσει τους υπερεκλέκτορες του κόμματος.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πρέπει να κερδίσει 2.383 εκλέκτορες ώστε να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα, όμως μόνο 933 απομένουν στους επόμενους προκριματικούς γύρους ενάντια στην Χίλαρι Κλίντον.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ έχει κερδίσει μέχρι τώρα 1.444 εκλέκτορες όμως χρειάζεται να κερδίσει πάνω από 100% των υπολοίπων εκλεκτόρων.

Ο Τζεφ Γιουίβερ, ο σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας του Σάντερς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό, απάντησε πως οι υπερεκλέκτορες πρόκειται να καθορίσουν τον υποψήφιο.

Το σχόλιο αυτό αποτελεί υπόσχεση ότι η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι και το συνέδριο της Φιλαδέλφειας με την ελπίδα ότι ο Σάντερς θα ισοφαρίσει με την Κλίντον και ότι πράγματι η μάχη θα κριθεί από τους υπερεκλέκτορες.

Ο Σάντερς εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει αρκετούς εκλέκτορες ώστε να αποτρέψει την Κλίντον από το να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα πριν την Φιλαδέλφεια.

Η Χίλαρι Κλίντον απέχει μόνο 165 εκλέκτορες από το προεδρικό χρίσμα, όμως η επόμενη αναμέτρηση περιλαμβάνει και υπερεκλέκτορες οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρούνται εξασφαλισμένοι πριν την ψήφο τους, τον Ιούλιο. Δίχως τους δημοκρατικούς υπερεκλέκτορες απέχει 678 εκλέκτορες από το προεδρικό χρίσμα.

Ο Σάντερς παράλληλα υπόσχεται μια «επιθετική» καμπάνια ώστε να της αποσπάσει τους υπερεκλέκτορες.

Η δημοτικότητα της Κλίντον στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω του 50%, ποσοστό δραματικά μικρό για υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα. Την ίδια ώρα αρκετές μετρήσεις δείχνουν τον Σάντερς να κερδίζει τους Ρεπουμπλικανούς με μεγαλύτερη διαφορά από ότι η Κλίντον ενώ την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι του Σάντερς αποκλείουν την στήριξη στον Τραμπ.

Για πολλούς αμερικανούς αναλυτές η μάχη έχει ήδη τελειώσει, με την Κλίντον να είναι η επικρατέστερη για το προεδρικό χρίσμα.

Μετά την απόσυρση των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων Τεντ Κρούζ και Τζον Κέισιτς και τις σαρωτικές νίκες του Ντόναλντ Τραμπ οι δημοκρατικοί θα πρέπει αναπόφευκτα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην εκλεγεί ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος με τις ακραίες θέσεις.

Ακόμη κι αν ο Σάντερς δεν καταφέρει να φτάσει στο συνέδριο της Φιλαδέλφειας με παρόμοιο αριθμό εκλεκτόρων με αυτούς τις Κλίντον, όπως προέκυψαν από τις προκριματικές, μπορεί να δώσει μάχη ώστε να φέρει τις θέσεις του Δημοκρατικού κόμματος κοντά στις δικές του και να δώσει νέα πνοή στην πολιτική υπέρ των φτωχών στρωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ