ΚΟΣΜΟΣ

Περίεργες συμπτώσεις: Πέντε Ρώσοι επιχειρηματίες αυτοκτόνησαν στους τελευταίους τρεις μήνες

Περίεργες συμπτώσεις: Πέντε Ρώσοι επιχειρηματίες αυτοκτόνησαν στους τελευταίους τρεις μήνες
Ο Ρώσος μεγιστάνας του φυσικού αερίου Σεργκέι Πρoτοσένια, με τη σύζυγό του Νατάλια. CNNi

Αν είναι σύμπτωση, είναι ασφαλώς πολύ περίεργη: Τουλάχιστον πέντε επιφανείς Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη του Ιανουαρίου, σε υποθέσεις που καταγράφονται ως αυτοκτονίες, με τρεις από αυτούς να φέρονται ότι έχουν σκοτώσει μέλη της οικογένειάς τους, πριν προχωρήσουν στην αυτοχειρία.

Οι τέσσερις από αυτούς συνδέονται με τον κρατικό ρωσικό ενεργειακό γίγαντα της Gazprom ή με θυγατρική της.

Ειδικότερα, ανώτατο στέλεχος της Gazprom βρέθηκε νεκρό στο εξοχικό του στο χωριό Λένινσκι κοντά στο Λένινγκραντ στις 30 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti.

Το RIA ανέφερε ότι ένα σημείωμα αυτοκτονίας βρέθηκε στο σημείο και ότι οι ανακριτές ερευνούσαν τον θάνατο ως αυτοκτονία.

Ο ρωσικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RenTv αναγνώρισε τον άνδρα ως τον Λέονιντ Σούλμαν, επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, ένα άλλο ανώτατο στέλεχος της Gazprom πέθανε στο ίδιο χωριό. Ο Αλεξάντερ Τουλάκοφ βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, μια ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα.

Η Novaya Gazeta ανέφερε ότι αυτοκτόνησε.

tyulako.jpg
Ο Alexander Tyulakov

Ο Μιχαήλ Γουότφορντ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος γεννημένος στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Surrey της Αγγλίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομία του Σάρεϊ είπε στο CNNi ότι ο θάνατος διερευνάται από τον ιατροδικαστή, με το πόρισμά του να έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουλίου.

Ένας άλλος Ρώσος επιχειρηματίας, ο Βασίλι Μέλνικοφ, βρέθηκε νεκρός μαζί με την οικογένειά του στο Νίζνι Νόβγκοροντ στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο Μέλνικοφ ήταν ιδιοκτήτης της MedStom, μιας εταιρείας ιατρικών προμηθειών. Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ένας 43χρονος άνδρας, η σύζυγός του, 41 ετών, και δύο παιδιά τεσσάρων και 10 ετών βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου στις 23 Μαρτίου.

Η επιτροπή δεν κατονόμασε τον Μέλνικοφ, αλλά οι ηλικίες των νεκρών και η τοποθεσία του συμβάντος ταιριάζουν με την έκθεση της Kommersant. Την ώρα του συμβάντος, ανέφερε η επιτροπή, «δεν υπήρχαν ενδείξεις μη εξουσιοδοτημένης εισόδου στο διαμέρισμα» και «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια».

«[Οι ανακριτές] εξετάζουν διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των παιδιών και της συζύγου από τον αρχηγό της οικογένειας, με την αυτοκτονία να ακολουθεί», ανέφερε η επιτροπή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο ακόμη Ρώσοι επιχειρηματίες έχασαν τη ζωή τους σε προφανή περιστατικά δολοφονίας-αυτοκτονίας.

Ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, βρέθηκε νεκρός με τη σύζυγο και την κόρη του στο διαμέρισμά του στη Μόσχα στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

avayev.jpg
Ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ

Το Tass ισχυρίστηκε ότι οι αρχές ερευνούν τους θανάτους των Αβάγιεφ ως δολοφονία-αυτοκτονία.

Ο Ιγκόρ Βολομπουέλ, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη Ρωσία για την Ουκρανία, είπε στο CNNi ότι δεν πιστεύει ότι ο Αβάγιεφ αυτοκτόνησε.

«Η δουλειά του ήταν να ασχολείται με ιδιωτικές τραπεζικές συναλλαγές, αυτό σημαίνει να ασχολείται με VIP πελάτες. Ήταν υπεύθυνος για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτοκτόνησε; Δεν νομίζω. Νομίζω ότι κάτι ήξερε και ότι αποτελούσε κάποιο είδος κινδύνου», δήλωσε.

Μόλις μια μέρα αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο Σεργκέι Προτοσένια, πρώην στέλεχος της εταιρείας παραγωγής αερίου Novatek, η οποία ανήκει εν μέρει στη Gazprom, βρέθηκε νεκρός βόρεια της Βαρκελώνης. Τα πτώματα της συζύγου και της κόρης του βρέθηκαν κοντά του, δήλωσε στο CNNi μια επίσημη πηγή.

Ο Προτοσένια, η σύζυγός του και η κόρη του βρέθηκαν στο σπίτι τους στο Lloret de Mar, ένα μεσογειακό θέρετρο κοντά στη Βαρκελώνη.

Τα πτώματα των δύο γυναικών, που έδειχναν σημάδια βίας, βρέθηκαν μέσα στο πολυτελές σπίτι της οικογένειας και το σώμα της Protosenya στον εξωτερικό κήπο, σύμφωνα με την πηγή. Η υπόθεση διερευνάται ως διπλή δολοφονία και μετέπειτα αυτοκτονία σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Μιλώντας στην Daily Mail, ο γιος του Προτοσένια αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε.

«Αγαπούσε τη μητέρα μου και ιδιαίτερα τη Μαρία την αδερφή μου. Ήταν η πριγκίπισσά του. Δεν μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι για να τους βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αλλά ξέρω ότι ο μπαμπάς μου δεν τους έκανε κακό», είπε ο Fedor Προτοσένια, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας στη Γαλλία τη στιγμή του συμβάντος.

Ο Leonid Shulman

Η καταλανική αστυνομία στην επαρχία της Girona, όπου βρίσκεται η πόλη Lloret de Mar, είπε στο CNNi την Παρασκευή ότι «η υπόθεση συνεχίζει να είναι υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας παρά τις δηλώσεις του γιου».

«Η καταλανική αστυνομία πήρε καταθέσεις από τον γιο. Άλλες υποθέσεις έχουν αποκλειστεί. Επίσης, αποκλείστηκε μια τριπλή ανθρωποκτονία», δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος Τύπου της αστυνομίας.

«Αν αυτό ήταν έργο της ρωσικής μαφίας; Λοιπόν, όχι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Νόβατεκ, πρώην εργοδότης του Προτοσένια, είπε ότι ήταν «ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας υπέροχος οικογενειάρχης».

«Δυστυχώς, υπήρξαν εικασίες για αυτό το θέμα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι εικασίες δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ισπανίας θα διεξαγάγουν μια ενδελεχή και αντικειμενική έρευνα και θα διευθετήσουν τι συνέβη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

At least five Russian businessmen have died by apparent suicide in just three months, by Ivana Kottasová and Uliana Pavlova, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ