ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Ρωσία: «Παγωμένος» ο στρατηγικός διάλογος σταθερότητας με τις ΗΠΑ

Ουκρανία - Ρωσία: «Παγωμένος» ο στρατηγικός διάλογος σταθερότητας με τις ΗΠΑ
Oι συγκεκριμένες επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι, μόλις η Ρωσία θεωρήσει ως ολοκληρωμένη «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της, στην Ουκρανία, δηλώνει Ρώσος αξιωματούχος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο 30 Μαϊου, ότι ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα έχει επίσημα «παγώσει» όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι αυτές οι επαφές μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι, μόλις η Ρωσία θεωρήσει ως ολοκληρωμένη «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της, στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Ντονέτσκ κατήγγειλαν χθες χρήση φωσφόρου από πλευράς ρωσικού στρατού, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά φωσφόρου στο ανατολικό χωριό Σολοβίγιε», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Kιριλένκο.

Ενώ ο φώσφορος δεν ταξινομείται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, είναι παράνομος και η χρήση βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983.

Η Ουάσινγκτον υποβαθμίζει την απειλή χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε χθες, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.

«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά (…) δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

LIVEBLOG - Στον «πάγο» ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ - Ρωσίας, συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ