ΚΟΣΜΟΣ

Με εξαφάνιση κινδυνεύουν ένα στα πέντε είδη ερπετών και θαλάσσιας χελώνας

Με εξαφάνιση κινδυνεύουν ένα στα πέντε είδη ερπετών και θαλάσσιας χελώνας
Από τα 10.196 είδη ερπετών που τέθηκαν υπό μελέτη, το 21% ταξινομήθηκε ως απειλούμενο με εξαφάνιση AP Photo / Kamran Jebreili, File

Περισσότερα από 1 στα 5 είδη ερπετών παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση, και από τη διαπίστωση αυτή δεν εξαιρείται ούτε η βασιλική κόμπρα και είδη θαλάσσιας χελώνας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Από τα 10.196 είδη ερπετών που τέθηκαν υπό μελέτη, το 21% ταξινομήθηκε ως απειλούμενο, απειλούμενο με μεγάλο κίνδυνο ή ευάλωτο στην εξαφάνιση.

«Αυτό το έργο είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα - προσθέτει στη γνώση μας για το πού βρίσκονται τα απειλούμενα είδη και πού πρέπει να εργαστούμε για να τα προστατεύσουμε», δήλωσε ο οικολόγος του Πανεπιστημίου Ντιουκ Στιούαρτ Πιμ.

Παρόμοιες προηγούμενες αξιολογήσεις είχαν πραγματοποιηθεί για θηλαστικά, πτηνά και αμφίβια, που ελήφθησαν υπόψη στις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χάραξης των ορίων των εθνικών πάρκων και τη διάθεση περιβαλλοντικών πόρων.

Οι εργασίες για τη μελέτη για τα ερπετά – στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 επιστήμονες και 52 συν-συγγραφείς – ξεκίνησαν το 2005. Το έργο επιβραδύνθηκε λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Μπρους Γιανκ, ζωολόγος στον μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό NatureServe.

«Υπάρχει πολύ περισσότερη εστίαση στα πιο γουνοφόρα και στα φτερωτά είδη σπονδυλωτών», είπε ο Γιανκ συμπληρώνοντας ότι και τα ερπετά είναι επίσης απαραίτητα για τα οικοσυστήματα.

Το θαλάσσιο ιγκουάνα των Γκαλαπάγκος, η μόνη σαύρα στον κόσμο προσαρμοσμένη στη θαλάσσια ζωή, έχει ταξινομηθεί ως «ευάλωτη» στην εξαφάνιση, δήλωσε ο συγραφέας της μελέτης Μπλερ Χέιντζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple.

Χρειάστηκαν 5 εκατομμύρια χρόνια για να προσαρμοστεί η σαύρα στην αναζήτηση τροφής στη θάλασσα, διαπίστωσε ο ίδιος με θλίψη για το «πόσο μπορεί να χαθεί η εξελικτική ιστορία εάν αυτό το είδος» εξαφανιστεί.

Υπό την απειλή της εξαφάνισης βρίσκονται και έξι από τα είδη θαλάσσιας χελώνας στον κόσμο. Ένα έβδομο είδος θαλάσσιας χελώνας είναι επίσης πιθανό υπόκειται στην ίδια απειλή, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη δεδομένα στη διάθεσή τους.

Παγκοσμίως, η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή των ερπετών είναι η καταστροφή των οικοτόπων. Το κυνήγι, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν επίσης απειλές, δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Νιλ Κοξ, διευθυντής στη μονάδα αξιολόγησης της βιοποικιλότητας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Τα ερπετά που ζουν σε δασικές περιοχές, όπως η βασιλική κόμπρα, είναι πιο πιθανό να απειληθούν με εξαφάνιση από ό,τι οι κάτοικοι της ερήμου, εν μέρει επειδή τα δάση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες καταστροφές, διαπιστώνει η μελέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ