ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό «μήνυμα» για το ΝΑΤΟ με παραβίαση του εναέριου χώρου της Σουηδίας

Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης αναχαιτίσει τις τελευταίες ημέρες ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας, η οποία οδεύει προς ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό το φως του γεωπολιτικού σεισμού που έχει προκαλέσει η εισβολή στην Ουκρανία.

«Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής» ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες του κατέγραψαν το περιστατικό.

Αψηφώντας τις συστηματικές προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου, τόσο η Σουηδία, όσο και η Φινλανδία, κινούνται ως φαίνεται προς fast track διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία.

«Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία», έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία «θα υποδεχθεί τις δύο χώρες με ανοιχτές αγκάλες».

Χρονικό ορόσημο, η ΝΑΤΟϊκή Σύνοδος Κορυφής της 29ης-30ής Ιουνίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανώς θα «δει» τις δύο αμυντικά αδέσμευτες σκανδιναβικές χώρες να υποβάλλουν επισήμως αίτημα ένταξης στη Συμμαχία.

Οι απειλές που έχει ήδη εκτοξεύσει το Κρεμλίνο -έχοντας κάνει κατ' επανάληψη λόγο για «πολιτικές-στρατιωτικές συνέπειες» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία στραφούν προς το ΝΑΤΟ- δεν ανέκοψαν, αλλά αντιθέτως μάλλον επιτάχυναν την πορεία τους προς το... Άρθρο 5 της Συμμαχίας, ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας, δεδομένης της ραγδαίας μεταβολής της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη.

ΝΑΤΟ: Αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα

Τις τελευταίες ημέρες, τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν γύρω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση και αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών κοντά στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας.

«Τα ραντάρ του ΝΑΤΟ εντόπισαν έναν αριθμό αγνώστων αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα από τις 26 Απριλίου» σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχικής Διοίκησης Αεροπορίας που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή.

Στην περιοχή της Βαλτικής, μαχητικά αεροσκάφη από την Πολωνία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ισπανία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές για την αναχαίτιση και την αναγνώριση αεροσκαφών.

Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αεροσκάφη από τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση ιχνών άγνωστων αεροσκαφών που πλησίαζαν τον συμμαχικό εναέριο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης