ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτόχρονο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο από Φινλανδία, Σουηδία - Σκάφη της Συμμαχίας στο Τούρκου

Ταυτόχρονο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο από Φινλανδία, Σουηδία - Σκάφη της Συμμαχίας στο Τούρκου
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κοιτάζει τον Φινλανδό ΥΠΕΞ, Πέκα Χααβίστο που χαιρετά την Σουηδή ΥΠΕΞ Αν Λίντε, στο τέλος μιας συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 (AP Photo/Olivier Matthys) Φωτογραφία αρχείου

Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να υποβάλουν ταυτόχρονα αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, αναφέρουν φινλανδικά και σουηδικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφτασαν σήμερα, Δευτέρα, στο λιμάνι Τούρκου της νοτιοδυτικής Φινλανδίας για εκπαίδευση με το ναυτικό της Φινλανδίας.

Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανακοινώσουν τις αιτήσεις τους την εβδομάδα από 16 έως 22 Μαΐου, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Φινλανδίας Sauli Niinistö στη Στοκχόλμη, αναφέρει η σουηδική εφημερίδα Expressen επικαλούμενη πηγές της σουηδικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Μαΐου και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν δημοσίως ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έχει εκφράσει στο παρελθόν μια σαφή επιθυμία στη σουηδική κυβέρνηση οι δύο χώρες να δράσουν από κοινού και να υποβάλουν αίτηση από κοινού για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση για το αν η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκίνησε στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα. Μια ανάλυση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Yle το Σάββατο διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών -114- υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η μερίδα όσων τάσσονται υπέρ αναμένεται να αυξηθεί, καθώς περισσότεροι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος του Κέντρου αποκαλύπτουν τη στάση τους.

Η συζήτηση στη Φινλανδία επικεντρώνεται γύρω από το είδος των αμυντικών εγγυήσεων που θα είχε η χώρα κατά τη διάρκεια μιας πιθανής διαδικασίας αίτησης. Η Φινλανδία είναι επί του παρόντος εταίρος του ΝΑΤΟ και δεν καλύπτεται από το άρθρο 5, το οποίο προτείνει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε τη Φινλανδία να επαναξιολογήσει την πολιτική ασφαλείας της, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο δραματική αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας.

«Τι χειρότερο θα έπρεπε να συμβεί ακόμα για να σκεφτεί η Φινλανδία τουλάχιστον το ΝΑΤΟ», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Χααβίστο, η Φινλανδία θα έπρεπε να βασιστεί στις δικές της αμυντικές δυνατότητες κατά τη διάρκεια μιας πιθανής προσπάθειας να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει επίσης την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Μια δημοσκόπηση την περασμένη Τετάρτη έδειξε ότι το 57% των Σουηδών τάσσεται τώρα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, από 51% τον Μάρτιο. Όσοι ήταν αντίθετοι στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24%, ενώ όσοι ήταν αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».

Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση.

Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία για «συνέπειες» από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο έχει πει ότι θα αναγκαζόταν να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία» ενισχύοντας την άμυνά του στη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, εάν οι δύο χώρες αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφτασαν στη Φινλανδία για εκπαιδευτικές ασκήσεις

Τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφτασαν σήμερα, Δευτέρα, στο λιμάνι Τούρκου της νοτιοδυτικής Φινλανδίας για εκπαίδευση με το ναυτικό της Φινλανδίας.

Η διήμερη άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου, θα προετοιμάσει τα φινλανδικά πλοία για να συμμετάσχουν στις δυνάμεις απόκρισης του ΝΑΤΟ το 2022 και θα επικεντρωθεί σε «αντίμετρα ναρκών και σε πολυεθνικό πλαίσιο», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας. Η κοινή άσκηση θα διευθύνεται από τον παράκτιο στόλο της Φινλανδίας.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Λιμενικού Στόλου, Διοικητής Μίκο Βιλλικάρι, είπε ότι πρόκειται για άσκηση ρουτίνας που έχει προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα.

«Ο κύριος στόχος της άσκησης είναι η αναζήτηση και η αναγνώριση υποβρύχιων αντικειμένων», είπε ο Βιλλικάρι στο YLE, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς ασκήσεις είναι σημαντικές για το φινλανδικό ναυτικό.

«Σε αυτές τις ασκήσεις, μαθαίνουμε να εργαζόμαστε ως μέρος μιας ομάδας με την οποία δεν αλληλεπιδρούμε συνεχώς. Βοηθά στη διατήρηση της διεθνούς τεχνογνωσίας», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ