ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα

ΝΑΤΟ: Αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα
Αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική και δεν εισήλθαν ποτέ στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας AP Photo/Valentina Petrova

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν γύρω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση και αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών κοντά στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας

«Τα ραντάρ του ΝΑΤΟ εντόπισαν έναν αριθμό αγνώστων αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα από τις 26 Απριλίου» σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχικής Διοίκησης Αεροπορίας.

Στην περιοχή της Βαλτικής, μαχητικά αεροσκάφη από την Πολωνία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ισπανία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές για την αναχαίτιση και την αναγνώριση αεροσκαφών.

Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αεροσκάφη από τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση ιχνών άγνωστων αεροσκαφών που πλησίαζαν τον συμμαχικό εναέριο χώρο.

«Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη συχνά δενυποβάλλουν σχέδιο πτήσης ή δεν επικοινωνούν με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, θέτοντας πιθανό κίνδυνο για τα πολιτικά αεροσκάφη. Αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική και δεν εισήλθαν ποτέ στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Λαβρόφ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ - Οι Μολδαβοί θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο, «σε αντίθεση με τα δυτικά κράτη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τέλμα των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι «παίζει συνεχώς παιχνίδια».

Παράλληλα, προειδοποίησε τους Μολδαβούς πως «θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον τους, γιατί τους σέρνουν στο ΝΑΤΟ», αναφέρει το ρωσικό κρατικό δίκτυο ειδήσεων Ria.

Μυστηριώδεις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στη Μολδαβία που συνορεύει με την Ουκρανία, προκάλεσαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Προειδοποιήσεις Στολτενμπεργκ για μακρά σύρραξη στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια, διαβεβαιώνοντας ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει και βοήθεια στο Κίεβο να κάνει τη μετάβαση από τα όπλα της σοβιετικής εποχής, σε πιο σύγχρονα δυτικά συστήματα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμα. Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί και να διαρκέσει για μήνες και χρόνια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Η Δύση θα συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία, μέσω κυρώσεων, αλλά και παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για να παράσχουν υποστήριξη για μια μακρά χρονική περίοδο και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση από τον παλιό σοβιετικό εξοπλισμό σε πιο σύγχρονα όπλα και συστήματα που πληρούν τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, τα οποία επίσης απαιτούν μεγαλύτερη εκπαίδευση», δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ