ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία συνεχίζεται κανονικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία συνεχίζεται κανονικά
Συνεχίζεται κανονικά η παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία AP/Michael Sohn

Συνεχίζεται η παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από ένα συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom. 

Αυτό ανέφερε σήμερα (1/5), ο Βαντίμ Τσεμπάν διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Moldovagaz, σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία έχει αρχίσει να διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υλοποιώντας την απειλή να σταματήσει τις παραδόσεις σε «μη φιλικές» χώρες που αρνούνται να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ρούβλια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, σε μια κίνηση που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, λέει ότι ισοδυναμεί με εκβιασμό.

Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη με διακοπή του φυσικού αερίου

Μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Ρωσία έρχεται να απειλήσει ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της Gazprom, προκαλώντας προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (27/4), ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Gazprom προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ