ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αισιόδοξος ο Μελανσόν για κοινή κάθοδο της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές

Γαλλία: Αισιόδοξος ο Μελανσόν για κοινή κάθοδο της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές
Σε τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής σκηνής έχει αναδειχθεί η ριζοσπαστική Αριστερά υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν AP Photo/Lewis Joly

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων του κόμματός του με άλλες παρατάξεις της Αριστεράς για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στη Γαλλία, εμφανίστηκε από το Παρίσι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Πλησιάζουμε στον στόχο και αν δεν φανούμε ανόητοι και δεν αναλωθούμε σε συζητήσεις περισσότερες από αυτές που η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει», μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ο αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

Οι προεδρικές κάλπες της Γαλλίας οδήγησαν μεν στην καθαρή επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, κατέδειξαν όμως την εδραίωση της Άκρας Δεξιάς ως «πολιτική κανονικότητα» και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά, ενώ παράλληλα «έχρισαν» τρίτο πόλο τη ριζοσπαστική Αριστερά υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Το πολιτικό τοπίο έχει πλέον ριζικά μεταβληθεί. Κυρίαρχες δυνάμεις στη Γαλλία του 2022 είναι η Άκρα Δεξιά, το φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό Κέντρο, που ολισθαίνει προς τη Δεξιά, του Εμανουέλ Μακρόν, και η ριζοσπαστική Αριστερά.Οι Ρεπουμπλικανοί (γκωλικοί) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα «καταβαραθρώθηκαν στον πρώτο γύρο της 10ης Μαρτίου.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν είχε «κηρύξει» τον «τρίτο γύρο» των εκλογών πριν καν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κάλπης της 24ης Απριλίου, ζητώντας από τους Γάλλους να τον εκλέξουν στην πρωθυπουργία και υποσχόμενος ότι, ανεξαρτήτως νικητή, θα οδηγούσε το νέο πρόεδρο σε μία άβολη κοινοβουλευτική «συγκατοίκηση» θέτοντας φραγμό σε πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται η Αριστερά.

Ο ίδιος τονίζει πως εάν οι εκλογείς δώσουν την πλειοψηφία στην Αριστερά η κάλπη του Ιουνίου θα ισοδυναμεί με «τρίτο γύρο», και στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι ζυμώσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ανυπότακτη Γαλλία, η οποία έχει αναδειχθεί σε τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

«H κυρία Λεπέν έχει ηττηθεί. Η Γαλλία αρνήθηκε ξεκάθαρα να της εμπιστευτεί το μέλλον της, και αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα για την ενότητα του λαού» μας, ήταν η πρώτη αντίδραση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν για την προεδρική εκλογή. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστεί ο πια αδύναμα εκλεγμένος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας.

«Η νίκη του αιωρείται σε έναν ωκεανό αποχής και άκυρων ψηφοδελτίων» ανέφερε ο Μελανσόν. «Ο τρίτος γύρος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και είναι απαραίτητο οι ενωμένες δυνάμεις της αριστεράς και του νέου λαϊκού μετώπου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση» υπογράμμισε.

Ο απρόσμενος ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος είχε ζητήσει μεν να μην πάει «καμία ψήφος» στην Λεπέν, απέφυγε όμως να καλέσει σε ψήφο υπέρ του απερχόμενου προέδρου στην τελική αναμέτρηση. Το 42% των ψηφοφόρων του έδωσαν τελικά την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν ως ανάχωμα στην Άκρα Δεξιά, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Ipsos.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν βρέθηκε μία «ανάσα» πριν περάσει για πρώτη φορά στην τελική αναμέτρηση -αποσπώντας ποσοστό 22% έναντι 21,30% της Λεπέν, που μεταφράζεται σε μόλις 421.308 ψήφους διαφορά. Οικολόγοι, Κουμμουνιστικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν αθροιστικά τρία εκατομμύρια ψήφους. Σε περίπτωση που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Μελανσόν, θα βρισκόταν εκείνος στο δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ