ΚΟΣΜΟΣ

«Φάντασμα του Κιέβου»: Πώς δημιουργήθηκε ο θρύλος του ιπτάμενου ήρωα της Ουκρανίας

«Φάντασμα του Κιέβου»: Πώς δημιουργήθηκε ο θρύλος του ιπτάμενου ήρωα της Ουκρανίας
Τα social media στην Ουκρανία μιλούσαν για έναν ιπτάμενο άσο που έχει γίνει σύμβολο αντίστασης των Ουκρανών απέναντι στην Ρωσία (φωτ. αρχείου) AP Photo/Alexander Ermochenko

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, οι χρήστες των social media στην Ουκρανία εξυμνούσαν έναν ήρωα των αιθέρων -έναν πιλότο που (υποτίθεται ότι) είχε καταρρίψει δεκάδες ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Το όνομά του: «Φάντασμα του Κιέβου».

Το «Φάντασμα του Κιέβου» δεν κατονομάστηκε ποτέ μέχρι τώρα και όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν πρόκειται για ένα δημιούργημα των Ουκρανών, παρά για πραγματικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο ιπτάμενος άσος έχει καταρρίψει έως και 40 εχθρικά μαχητικά -κάτι που αποτελεί απίστευτο κατόρθωμα δεδομένου ότι η Ρωσία ελέγχει τους ουρανούς στην Ουκρανία.

Πλέον, η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας προειδοποίησε στο Facebook ότι «το "Φάντασμα του Κιέβου" είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς!».

«Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελεί τους βασικούς κανόνες "υγιεινής" για τις πληροφορίες», αναφέρει το μήνυμα, καλώντας τους πολίτες να «ελέγχουν τις πηγές πληροφοριών, πριν τις διαδώσουν».

Προηγούμενες αναφορές ήθελαν το «Φάντασμα του Κιέβου» να είναι ο ταγματάρχης Στέπαν Ταραμπάλκα, 29 ετών. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με το μετάλλιο του «Ήρωα της Ουκρανίας» μετά θάνατον.

Τώρα, η αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το "Φάντασμα του Κιέβου" και δεν κατέρριψε 40 αεροπλάνα».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο BBC ότι αμφιβάλλουν πως ένας πιλότος θα μπορούσε να είχε καταρρίψει έως και 40 ρωσικά αεροπλάνα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Μίχαηλ Ζιρόχοβ περιέγραψε την ιστορία του «Φαντάσματος του Κιέβου» ως κλασική περίπτωση «προπαγάνδας για την ενίσχυση του ηθικού».

Μιλώντας στο BBC από το Τσερνίχιβ επισήμανε πως τις πρώτες ημέρες του πολέμου οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, έτσι ένας Ουκρανός πιλότος θα μπορούσε να έχει καταρρίψει «μόνο δύο ή τρία» εχθρικά μαχητικά.

«Είναι αναγκαία αυτή η προπαγάνδα, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν είναι τόσο ισχυρές και πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ίσοι με εκείνους [τους Ρώσους]. Το χρειαζόμαστε σε καιρό πολέμου» είπε.

Το γεγονός, ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εξακολουθούν να αντιστέκονται με σθένος έναντι της προσπάθειας των Ρώσων να ελέγξουν πλήρως τον εναέριο χώρο, πετώντας με κατώτερα και παλαιότερα μαχητικά τύπου MiG-29, ενέπνευσε αυτόν τον σύγχρονο θρύλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ