ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή ηγεσίας του ΑΚΡ

Τουρκία: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή ηγεσίας του ΑΚΡ
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία (ΑΚΡ), οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η αντικατάσταση του τωρινού ηγέτη του και πρωθυπουργού της χώρας Άχμετ Νταβούτογλου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τις δηλώσεις φέρονται να έκαναν αξιωματούχοι, έπειτα από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος στην οποία προήδρευσε ο Νταβούτογλου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του ΑΚΡ.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τζεμίλ Ερτέμ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή του νέου ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τον Ερτέμ, η Τουρκία θα πορευτεί με ασφάλεια μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019. Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο NTV, η οικονομία της Τουρκίας θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερτέμ τόνισε πως δεν περιμένει αλλαγές στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και πως η σημερινή οικονομική διαχείριση θα παραμείνει ως έχει.

Επιπλέον, όπως είπε, η πτώση των τιμών των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικά της λίρας, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής δεν θα συνεχισθούν, και η λίρα ίσως και να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές.

Τι θα σημάνει η αποχώρηση Νταβούτογλου

Η αποχώρηση Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, θα σημάνει την ντε φάκτο εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος, αφού ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κούρδους αντάρτες του PKK.

Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε μεν δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

Τουρκικά ΜΜΕ

Με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ο Νταβούτογλου αποσύρεται” κυκλοφορεί σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Για βελούδινη “Δημοκρατική Μετάβαση” που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο ώστε να αποφευχθεί μία κρίση στην κορυφή του Κράτους, κάνει λόγο η εφημερίδα Milliyet.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet χαρακτηρίζει την ανάμειξη του Ερντογάν στις υποθέσεις της κυβέρνησης "επανάσταση στο σεράι", προσθέτοντας ότι ο Νταβούτογλου θα πληρώσει τον λογαριασμό της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης με τους Κούρδους και του πολέμου στη Συρία.

“Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center.

Το παρασκήνιο της διαμάχης Ερντογάν-Νταβούτογλου

Σημειώνεται ότι μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Άχμετ Νταβούτογλου έχει ξεσπάσει ανοιχτή διαμάχη, έπειτα από τις ενέργειες του πρώτου να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με την σταθερότητα της χώρας.

Πηγή προσκείμενη στην προεδρία δήλωσε χθες στο Reuters ότι “Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό”.

“Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα”, πρόσθεσε η πηγή.

Σε μια συναισθηματική και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του AKP την Τρίτη ο Νταβούτογλου είπε πως θα επέλεγε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε πόστο αντί να βλάψει το κόμμα. Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκεται σε μάχη με τον Ερντογάν ως έργο “τσαρλατάνων”.

“Τα εκατομμύρια πολιτών που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο AKP δεν χρειάζεται να ανησυχούν”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Φήμες στην Άγκυρα για επικείμενη παραίτηση Νταβούτογλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ