ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή σιτηρών

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή σιτηρών
Ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές AP/Michael Sohn

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Ουκρανία προκειμένου να εξάγει τα σιτηρά που έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια της εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της ΓερμανίαςΤζεμ Έζντεμιρ.

Ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές.

«Πίσω από όπλα αυτά φαίνεται η προσπάθεια του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να εξολοθρεύσει την Ουκρανία και ως μελλοντικό ανταγωνιστή», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει όλο και περισσότερη πίεση, εκμεταλλευόμενη και την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία θα επιδιώξει τη δέσμευση των συναδέλφων του από τις χώρες της G7 ότι η πρόσβαση της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές τροφίμων θα είναι εγγυημένη.

Η σχετική συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό γερμανική προεδρία στις 13 και 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ