ΚΟΣΜΟΣ

«Πάγωσαν» στο Ισραήλ από τη δήλωση Λαβρόφ ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραίος» - «Θύελλα» και στην Ιταλία

«Πάγωσαν» στο Ισραήλ από τη δήλωση Λαβρόφ ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραίος» - «Θύελλα» και στην Ιταλία
«Θύελλα» και στην Ιταλία για την προβολή της ρωσικής προπαγάνδας στον τηλεοπτικό «αέρα» του Rete 4 της Mediaset, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι Screengrab / Rete 4

Σε οργισμένο τόνο το Ισραήλ απαιτεί επίσημη συγγνώμη εκ μέρους της Ρωσίας για τους ισχυρισμούς του Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Αδόλφου Χίτλερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό δίκτυο Rete 4. «Θύελλα» μαίνεται και στην Ιταλία για την προβολή της «ρωσικής προπαγάνδας» στον τηλεοπτικό «αέρα».

Προς υποστήριξη του αφηγήματος περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μίλησε περί «εβραϊκού αίματος» του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ, κληθείς να εξηγήσει στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rete 4 πώς και γιατί η Μόσχα χρειάζεται να «αποναζιστικοποιήσει» μία χώρα της οποίας ο πρόεδρος είναι εβραίος.

«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εάν θυμάμαι καλά, και μπορεί και να κάνω λάθος, και ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα. Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα τέρας» είπε ο Λαβρόφ απαντώντας στον Ιταλό δημοσιογράφο Τζουζέπε Μπρίντιζι.

Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα στις δηλώσεις Λαβρόφ αρχικά διά στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ -ο οποίος και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη Ανατόλι Βικτόροφ για εξηγήσεις, προαναγγέλλοντας μία «σκληρή συζήτηση»-, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

«Τέτοια ψεύδη έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους, και κατ' επέκταση να απελευθερώσει τους καταπιεστές των Εβραίων από την ευθύνη τους» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Όπως έχω ήδη ξαναπεί, κανένας πόλεμος σήμερα δεν είναι το Ολοκαύτωμα, ούτε είναι σαν το Ολοκαύτωμα. Η χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει αμέσως» υπογράμμισε.

Με επίκληση στο συναίσθημα και τις εβραϊκές του ρίζες, και ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει συγκρίνει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας να δολοφονήσει όλους τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιδιώκοντας τη στήριξη του Ισραήλ έναντι της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση Μπένετ, στην οποία γίνεται ευθεία αναφορά στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, συνιστά τη σκληρότερη μέχρι στιγμής έκφραση κατά του Κρεμλίνου διά στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την έναρξη της εισβολής στο ουκρανικό έδαφος την 24η Φεβρουαρίου, επισημαίνει η Jerusalem Post.

Ο ίδιος ο Ναφτάλι Μπενέτ δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, κάτι που έχει πράξει αντίθετα κατ' επανάληψη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ το Ισραήλ έχει επίσης ψηφίσει κατά της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Όταν ήλθαν στο φως οι σφαγές αμάχων στην Μπούτσα, κατόπιν της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου, ο Μπένετ δήλωσε «σοκαρισμένος», επισημαίνοντας ότι είναι «τεράστια η οδύνη του ουκρανικού λαού», εντούτοις δεν κατηγόρησε τη Μόσχα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου -εν αντιθέσει με τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προβάλει ως λόγους για τη σχετική σιγή Μπένετ το στρατιωτικό συντονισμό με τη Ρωσία στη Συρία και τις μεσολαβητικές προσπάθειες που ανέλαβε ο ίδιος μεταξύ των Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εξωφρενικοί και ασυγχώρητοι οι ισχυρισμοί Λαβρόφ»

Ως προς την επίμαχη συνέντευξη Λαβρόφ, ο Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως οι ισχυρισμοί του Ρώσου ομολόγου του είναι «εξωφρενικοί και ασυγχώρητοι» και συνιστούν «τραγικό ιστορικό λάθος».

Ο Λαπίντ τόνισε ότι το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής είναι σαν να λέει κανείς ότι οι Εβραίοι αυτοκτόνησαν και το να κατηγορείς τους Εβραίους ότι είναι αντισημίτες αποτελεί «το μέγιστο επίπεδο ρατσισμού».

Ο Γιαΐρν Λαπίντ απέκρουσε τον ισχυρισμό Λαβρόφ ότι φιλοναζιστές κυριαρχούν στην ουκρανική κυβέρνηση και το στρατό. «Οι Ουκρανοί δεν είναι Ναζί. Μόνο οι Ναζί ήταν Ναζί και μόνο αυτοί προχώρησαν στη συστηματική καταστροφή του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Λάπιντ, ο παππούς του οποίου σκοτώθηκε στο Ολοκαύτωμα.

Ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του Γιαντ Βασσέμ, «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ για τους έξι εκατομμύρια Εβραίους που σφαγιάστηκαν στο Ολοκαύτωμα, είπε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είναι «επικίνδυνες και παραληρηματικές» και συνιστούν «σοβαρό πλήγμα για τα θύματα του πραγματικού ναζισμού».

Αντιδράσεις σε Γερμανία και Ιταλία

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε επίσης το σχόλιο του Λαβρόφ για τον Χίτλερ συνιστά «εξωφρενική» προπαγάνδα.

Η συνέντευξη έχει πυροδοτήσει ταυτόχρονα θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία, με πολίτες και πολιτικούς να καταδικάζουν την προβολή της ρωσικής προπαγάνδας στον τηλεοπτικό «αέρα» της χώρας.

«Καλή δουλειά, υπουργέ Λαβρόφ. Η άβυσσος. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι η διαφημιστική ιστορία της πολεμικής προπαγάνδας περνάει με ελάχιστους κραδασμούς. Είμαστε τόσοι λίγοι που πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να είναι δεκτό, ούτε αποδεκτό; Και ότι αποτελεί ντροπή για ολόκληρη την Ιταλία;» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Κουλέμπα: «Βαθιά ριζωμένος ο αντισημιτισμός στη ρωσική ελίτ»

Δήλωση ήλθε και από ουκρανικής πλευράς και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, o οποίος και επισήμανε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ «δεν μπόρεσε να κρύψει τον βαθιά ριζωμένο αντισημιτισμό της ρωσικής ελίτ», προσθέτοντας ότι οι αναφορές του συνιστούν προσβολή για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Ουκρανία, το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ