ΚΟΣΜΟΣ

Έξοδος γερμανικών καταδιωκτικών στη Βαλτική για αναχαίτιση ρωσικού αεροσκάφους

Έξοδος γερμανικών καταδιωκτικών στη Βαλτική για αναχαίτιση ρωσικού αεροσκάφους
Το αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από το νησί Ρούγκεν ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δύο καταδιωκτικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας απογειώθηκαν κατεπειγόντως από τη βάση στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν μετά τον εντοπισμό ενός ρωσικού αεροσκάφους στη Βαλτική το περασμένο Σαββατοκύριακο (30/4 - 1/5).

Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή από το Γερμανικό Πρακτορείο. Το αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από το νησί Ρούγκεν. Τα καταδιωκτικά το προσέγγισαν και το συνόδευσαν ωσότου απομακρύνθηκε από τη Γερμανία.

Ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε εξάλλου τον εναέριο χώρο της Δανίας, εξωθώντας το υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη να καλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να διαμαρτυρηθεί.

Τόσο η Δανία, όσο και η Σουηδία αντιδρούν ότι ρωσικό αναγνωριστικό/κατασκοπευτικό αεροσκάφος Antonov AN-30 παραβίασε τον εναέριο χώρο και των δύο κρατών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (29/4). Πετούσε ανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Σουηδίας.

Στις αρχές Μαρτίου, τέσσερα ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο.

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ώθησε τη Σουηδία, όπως και τη γειτονική Φινλανδία, να αλλάξουν άρδην στάση σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη στο NATO. Πλέον και οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ