ΚΟΣΜΟΣ

Φίτζι: Κατασχέθηκε θαλαμηγός αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων - Φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Φίτζι: Κατασχέθηκε θαλαμηγός αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων - Φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη
H αξία της θαλαμηγού που κατασχέθηκε υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 300 εκατ. δολάρια (AP Photo/Kin Cheung)

Την κατάσχεση ενός σούπερ γιοτ που ανήκει σε έναν Ρώσο ολιγάρχη σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επέβαλε δικαστήριο των Φίτζι, σήμερα Τρίτη (3/5).

Οι κυρώσεις εναντίον της ρωσικής ελίτ είναι στο γενικευμένο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στην ελπίδα της Δύσης ότι θα καταστεί δύσκολος ο αγώνας του Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων, η αξία της θαλαμηγού που κατάσχεσαν υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 300 εκατ. δολάρια.

Το δικαστήριο της Σούβα, πρωτεύουσας αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού, «εξέδωσε διαταγή για κατάσχεση του superyacht Amadea», έπειτα από αμερικανικό ένταλμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του διευθυντή της εισαγγελίας των Φίτζι.

Η θαλαμηγός Amadea, που έχει αγκυροβολήσει στη Λαουτόκα, στο δυτικό τμήμα των Φίτζι, από τα μέσα Απριλίου, έχει σχέση, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, με τον Ρώσο ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 19 Απριλίου πως οι αρχές των Φίτζι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αναχώρηση του σκάφους από τα χωρικά ύδατα της χώρας εν αναμονή της απόφασης για το αμερικανικό ένταλμα.

Προηγουμένως, η αστυνομία των Φίτζι είχε ανακοινώσει ότι διενεργεί έρευνα για τη θαλαμηγό, μήκους 107 μέτρων και αξίας 325 εκατ. δολαρίων, που διαθέτει πισίνα, τζακούζι, ελικοδρόμιο και ένα «θερμοκήπιο» στα καταστρώματά της, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο superyachtfan.com.

Πολλοί ειδικοί ιστότοποι αναφέρουν πως ο Κερίμοφ είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από το Γαλλικό Πρακτορείο με ανεξάρτητο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ