ΚΟΣΜΟΣ

Η αμύθητη περιουσία του βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

Η αμύθητη περιουσία του βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARIO GUZMAN

Τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών στο Μεξικό είχε στη διάθεσή του, πριν συλληφθεί, ο βαρόνος ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Μάλιστα, ο στόλος του αποτελείτο από περισσότερα αεροσκάφη από αυτά που έχει στην κατοχή του ο εθνικός αερομεταφορέας του Μεξικού, Aeromexico!

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα El Universal, επικαλούμενη πηγές του μεξικανικού υπουργείου Αμύνης, από το 2006 έως το 2015, οι μεξικανικές Αρχές κατάσχεσαν 586 αεροπλάνα και 13 ελικόπτερα του καρτέλ Σιναλόο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ναρκωτικών σε όλη τη χώρα, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aeroméxico, διαθέτει μόλις 127 αεροσκάφη.

Επίσης, το δίκτυο διέθετε 4.771 αυτοσχέδια αεροδρόμια, μήκους 100 έως 500 μέτρων. Όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του στο Rolling Stone που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, διέθετε επίσης έναν στόλο υποβρυχίων, σκαφών επιφανείας και φορτηγών για την διακίνηση των ναρκωτικών σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Η ζωή του Ελ Τσάπο στη μικρή οθόνη

Το αμερικανικό κανάλι Univision, που μεταδίδεται στην ισπανική γλώσσα, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα προβάλλει έως το τέλος του 2016 σειρά με θέμα την ζωή του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, το σενάριο της οποίας έγραψε ένα πρώην διακινητής από την Κολομβία.

«Η ιστορία του Τσάπο Γκουσμάν είναι μία από τις πλέον συναρπαστικές του τελευταίου έτους και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια άποψη εκ των έσω σχετικά με τον κόσμο που είχε διαμορφώσει και ζούσε», επισήμανε σε δελτίο Τύπου ο Αλμπέρτο Κιουράνα, διευθυντής προγράμματος του Univision.

Ο Σον Πεν (Sean Penn) είχε συναντηθεί μυστικά με τον Μεξικανό βαρόνο ναρκωτικών, πριν ο τελευταίος συλληφθεί στην πόλη Λος Μότσις (Los Mochis).

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός είχε πάρει συνέντευξη από τον Ελ Τσάπο, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone που είχε κυκλοφόρησε στις 9 Ιανουαρίου.

16131689

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JOSE MENDEZ/FACUNDO ARRIZABALAGA/JOERG CARSTENSEN

Αν και ο Σον Πεν ήταν εκείνος που συνάντησε τον Ελ Τσάπο, τη συγγραφή του σεναρίου της σειράς δεν την ανέθεσαν σε εκείνον, αλλά στον Άντρες Λόπες, ένα πρώην στέλεχος ενός κολομβιανού καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο αφού εξέτισε πολλά έτη κάθειρξης σε φυλακές των ΗΠΑ, κατάφερε να εξορκίσει τους παλιούς του δαίμονες γράφοντας επιτυχημένα έργα. Ένα από αυτά είναι και μια βιογραφία του Γκουσμάν στην ισπανική γλώσσα.

«Εκτός του να ενσωματώσει τις πρόσφατες εξελίξεις της απόδρασης και της σύλληψης (του Ελ Τσάπο), αυτή η μη εξουσιοδοτημένη ματιά θα διεισδύσει σε βάθος στην ζωή αυτού του άνδρα πέρα από την αυτοκρατορία των ναρκωτικών» επισημαίνει το δίκτυο και προσθέτει ότι τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν σύντομα προκειμένου η σειρά να προβάλλεται το φθινόπωρο του 2016.

Έτσι συνέλαβαν οι μεξικάνικες αρχές τον Ελ Τσάπο

Μυθιστορηματικές ήταν οι συνθήκες της σύλληψης του πιο διάσημου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμου, Χοακίν Γκουσμάν ή Ελ Τσάπο, στο Μεξικό.

Ο Γκουσμάν φαίνεται πως είχε κατασκευάσει στο κρησφύγετο του μια κρυφή πόρτα πίσω από έναν καθρέφτη που οδηγούσε σε ένα δαιδαλώδες τούνελ το οποίο κατέληγε στους υπονόμους της πόλης.

Πριν συλληφθεί, ο Γκουζμάν, πέρασε ώρες κάτω από τη γη. Την ίδια ώρα, οι άντρες που δούλευαν για λογαριασμό του προσπαθούσαν να απωθήσουν τους πεζοναύτες στη στέγη του σπιτιού που κρύβονταν ο Γκουσμάν, ενώ εκείνος απομακρυνόταν μέσω του τούνελ.

16129018

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JOSE MENDEZ

Όταν άρχισε να βρέχει, βγήκε από τον υπόνομο περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μακριά και έκλεψε ένα αυτοκίνητο απειλώντας τον οδηγό του με όπλο. Αυτό επέτρεψε στον Ελ Τσάπο να έχει πλεονέκτημα μιάμισης ώρας στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε.

Όμως οι πεζοναύτες κατάφεραν να τον εντοπίσουν και τον συνέλαβαν. Σύμφωνα με μεξικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο η τελευταία ατάκα του Γκουσμάν πριν συλληφθεί ήταν «οι διακοπές μου τελείωσαν».

Οι Αρχές του Μεξικού αναζητούσαν τον Γκουσμάν από τον περασμένο Ιούλιο όταν και δραπέτευσε από φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μεξικού, αξιοποιώντας και τότε ένα μυστικό τούνελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ