ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Μακρόν: Σταματήστε να προμηθεύετε όπλα στην Ουκρανία

Πούτιν σε Μακρόν: Σταματήστε να προμηθεύετε όπλα στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, Ρωσία, στις 7 Φεβρουαρίου 2022 (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Να σταματήσει η Δύση να προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κίεβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια δίωρης και πλέον επικοινωνίας που είχαν σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν για την πρόοδο της «ειδικής επιχείρησης για την προστασία του Ντονμπάς» και την εκκένωση αμάχων που «κρατούνται από τους εθνικιστές» από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, χρησιμοποιώντας όρους για να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει να μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τους μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν σε απώλειες αμάχων.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο των αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.

«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ' αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τέλος, ο Πούτιν συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ανησυχία Μακρόν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Ο Γάλλος πρόεδρος, με τη σειρά του, εξέφρασε την ανησυχία του για τα αναδυόμενα προβλήματα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Ο Πούτιν, σε απάντηση, τόνισε ότι η κατάσταση περιπλέκεται από τα μέτρα κυρώσεων των δυτικών χωρών και σημείωσε τη σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας της παγκόσμιας υποδομής εφοδιασμού και μεταφορών.

Ο Μακρόν δήλωσε στον Πούτιν, ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.

Το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μακρόν επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στην Ουκρανία, όπως και ότι εξέφρασε στον Πούτιν την βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στο Ντονμπάς και την Μαριούπολη.

«Κάλεσα την Ρωσία να ανταποκριθεί στην διεθνή της ευθύνη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θέσει τέλος σ’ αυτήν την καταστροφική επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Τέλος, κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει την περαιτέρω εκκένωση του εργοστασίου του Azovstal.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ