ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Έκαψαν ζωντανό 16χρονο κορίτσι επειδή βοήθησε ζευγάρι να «κλεφτεί»

Πακιστάν: Έκαψαν ζωντανό 16χρονο κορίτσι επειδή βοήθησε ζευγάρι να «κλεφτεί»
Οι δράστες του εγκλήματος μετά την σύλληψή τους REUTERS/Online News

Η πακιστανική αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, μέλη ενός τοπικού συμβουλίου με την κατηγορία ότι έκαψαν ζωντανή μια νεαρή κοπέλα, σε ένα «έγκλημα τιμής» επειδή βοήθησε ένα ζευγάρι να «κλεφτεί», σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Το δεκαεξάχρονο κορίτσι κάηκε ζωντανό στην πόλη Ντόγκα Γκάλι, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ μετά από εντολές του συμβουλίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το «έγκλημα τιμής» αποφασίστηκε ως τιμωρία μετά την απόφαση ότι η υπόληψη του χωριού «υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά» από το ζευγάρι που κλέφτηκε.

Η μητέρα του κοριτσιού όπως και ο αδελφός της συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, καθώς ήταν παρόντες στην συνάντηση του συμβουλίου και φέρονται να συμφώνησαν με την τιμωρία.

Τα τζίργκας, τα φυλετικά συμβούλια, συχνά στο Πακιστάν παίζουν τον ρόλο του ειρηνοδικείου όπου επιλύονται οι διαφορές των κατοίκων, όμως οι αποφάσεις τους δεν έχουν καμία νομική βάση.

Η μητέρα του κοριτσιού είπε στην αστυνομία ότι η κόρη της βοήθησε ένα ζευγάρι από το κοντινό χωριό Μακόλ να κλεφτεί, κάτι που είναι αντίθετο με τις πολιτισμικές νόρμες της χώρας.

«Το τζίργκα την πήγε σε ένα έρημο μέρος έξω από το χωριό και την νάρκωσε μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Έπειτα την τοποθέτησαν σε ένα φορτηγάκι με το οποίο είχε διαφύγει το ζευγάρι. Έδεσαν τα χέρια της στα καθίσματα και περιέλουσαν το όχημα και την ίδια με πετρέλαιο».

«Δεν έχω ξαναδεί πιο βάρβαρη πράξη στη ζωή μου», δήλωσε.

Περισσότεροι από 500 άνδρες και γυναίκες έχασαν την ζωή τους από «εγκλήματα τιμής» στο Πακιστάν την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πολλά από αυτά τα εγκλήματα έγιναν από συγγενείς που ισχυρίστηκαν ότι ντροπιάστηκαν από τα θύματά τους.

Κάποιες από τις περιπτώσεις φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες, όμως συνήθως οι δράστες αθωώνονται στο πλαίσιο μιας ρήτρας ενός νόμου που έχει τις ρίζες του στον ισλαμικό νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ