ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ποιες τράπεζες μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ποιες τράπεζες μπαίνουν στο «στόχαστρο»
Τι αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters AP Photo/Jean-Francois Badias

Νέα στοιχεία για τις τράπεζες που μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιοποιεί το πρακτορείο Reuters, που αποκαλύπτει πως η Κομισιόν έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank της Μόσχας και της Russian Agricultural Bank.

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Sherbank θα υποστεί επίσης κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού υιοθετηθεί.

Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, δήλωσε η πηγή, περιπλέκοντας τις συναλλαγές τους με άλλους δανειστές.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν πρότεινε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών ούτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος άλλων ρωσικών τραπεζών σε προηγούμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της VTB.

Η Sherbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Gazprombank, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις πληρωμές αερίου.

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει μέχρι τώρα κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.

Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων της ΕΕ είχαν θέσει στο στόχαστρο άλλες ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ