ΚΟΣΜΟΣ

«Νιέτ» στις φήμες από το Κρεμλίνο: Ανοησίες ότι θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου

«Νιέτ» στις φήμες από το Κρεμλίνο: Ανοησίες ότι θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου
«Ανοησίες» ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα γίνει «πόλεμος», λέει η Ρωσία AP Photo/Vadim Ghirda

Την έντονη φημολογία ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απέρριψε σήμερα το Κρεμλίνο

Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη και στις 9 Μαΐου, μια κίνηση που θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας καθώς οι προσπάθειες εισβολής συνεχίζουν να υποχωρούν, διέρρεαν την Τρίτη Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι.

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζει την ήττα των Ναζί το 1945. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τον συμβολισμό και την προπαγανδιστική αξία εκείνης της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών - ή και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη σήμερα πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, ότι ζήτησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Άλλες επιλογές του Πούτιν για τις 9 Μαΐου

Λίγες ημέρες πριν την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου, η Μόσχα ενδέχεται να εστιάσει σε άλλα σημεία πλην του Ντονμπάς, για να κάνει μια δήλωση.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την προσάρτηση των αποσχισμένων εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, την άσκηση μεγάλης πίεσης στην Οδησσό στο νότο ή τη κήρυξη πλήρους ελέγχου στη Μαριούπολη.

Οι ΗΠΑ έχουν «πολύ αξιόπιστες» αναφορές πληροφοριών ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ «κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει να ανακηρύξει και να προσαρτήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη νοτιοανατολική πόλη Χερσώνα.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος τύπου Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο της προπαγάνδας για την 9η Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πράις, «θα ήταν μεγάλη ειρωνεία εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία της «Ημέρας της Νίκης» για να κηρύξει πόλεμο, κάτι που από μόνο του θα της επέτρεπε να αυξήσουν τους στρατεύσιμους με τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν τώρα, με τρόπο που θα ισοδυναμεί με την αποκάλυψη στον κόσμο ότι η πολεμική τους προσπάθεια αποτυγχάνει, ότι παραπαίουν στη στρατιωτική τους εκστρατεία και στους στρατιωτικούς τους στόχους».

«Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε περισσότερα από τη Μόσχα μέχρι τις 9 Μαΐου», εκτιμά ο Πράις. «Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσετε περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, πριν από τις 9 Μαΐου επίσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ