ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο αποκαλύπτει πώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν μια πόλη της Ουκρανίας

Βίντεο αποκαλύπτει πώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν μια πόλη της Ουκρανίας
Βίντεο με drone που τραβήχτηκε πάνω από την πόλη Ποπασνάγια της Ουκρανίας δείχνει τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και Ντόνετσκ CNNi/Telegram

Βίντεο από drone δείχνει εικόνες απόλυτης καταστροφής στην ουκρανική πόλη Ποπασνάγια και τους οικισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπου προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Το βίντεο, τη γνησιότητα του οποίου έχει επαληθεύσει το CNNi, δείχνει πως όλα τα κτήρια στο κέντρο της πόλης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Τα περισσότερα φαίνεται πως έχουν χτυπηθεί από ρουκέτες ή το ρωσικό πυροβολικό.

«Οι Ρώσοι δεν καταστρέφουν απλώς της Ποπασνάγια, τη σβήνουν από τον χάρτη του Λουχάνσκ», δηλώνει ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ Σέρχι Χέιντεϊ.

Σύμφωνα με το CNNi το drone χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τους Ρώσους στρατιώτες στο «κυνήγι» των Ουκρανών μαχητών στην περιοχή.

CNNi/Telegram

Δεν είναι σαφές πότε τραβήχτηκαν οι εικόνες ωστόσο σημειώνεται πως στην Ποπασνάγια οι μάχες είναι έντονες τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι Ρώσοι συγκρούονται με τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές.

Το βίντεο δείχνει αρχικά χτυπήματα πυροβολικού κοντά σε μια τάφρο βόρεια του κέντρου της Ποπασνάγια.

Τουλάχιστον ένας Ουκρανός στρατιώτης φαίνεται να από το σημείο και να καταφεύγει σε ένα κοντινό υπόστεγο.

Στη συνέχεια, περίπου τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες κινούνται προς τον Ουκρανό και διακρίνονται πολλές εκρήξεις και ο μαχητής πετά τουλάχιστον δύο χειροβομβίδες για να τους απωθήσει.

Στις εικόνες φαίνεται ακόμη ένας Ρώσος στρατιώτης που πετά τουλάχιστον τέσσερις χειροβομβίδες μέσα ή κοντά στο σημείο όπου έχουν καταφύγει οι ουκρανικές δυνάμεις.

Δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε κάποιος από την επίθεση.

CNNi/Telegram

Σε άλλο σημείο φαίνεται πως ένας Ουκρανός στρατιώτης πεσμένος στο έδαφος, ενώ το drone αναζητά κινήσεις άλλων.

Στη συνέχεια, τα πλάνα δείχνουν πως τουλάχιστον έξι Ουκρανοί στρατιώτες απομακρύνονται, με τα χέρια στα κεφάλια τους και να συλλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως σημειώνει το CNNi, φιλορωσικοί λογαριασμοί στα social media αναφέρουν πως οι στρατιώτες ανήκουν στον Όμιλο Wagner, την παραστρατιωτική ομάδα που φέρεται να χρηματοδοτεί η Μόσχα στον πόλεμο.

Το βίντεο αυτό δείχνει επίσης τον τρόπο που ο ρωσικός στρατός επιχειρεί στις πόλεις της Ουκρανίας: οι χερσαίες επιθέσεις προηγούνται των μαζικών πυρών του πυροβολικού και τους πυραύλους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τεράστια υπεροχή έναντι των Ουκρανών σε τέτοια συστήματα, ενώ η Ουκρανία δεν έχει αρκετή αεροπορική ισχύ για να μπορέσει να αμυνθεί σθεναρά.

Επιπλέον, ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα έχουν εντοπιστεί γεωγραφικά στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία έχει περισσότερες από 50 τακτικές ομάδες τάγματος, καθεμία από τις οποίες θα είχε περίπου 1.000 στρατιώτες, από την Ποπασνάγια έως το Ιζιούμ βορειότερα.

Παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς εβδομάδων και τις επιθέσεις με ρουκέτες, οι ουκρανικές δυνάμεις αρνούνται να παραχωρήσουν εδάφη στους Ρώσους σε πολλές πόλεις στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Μόνο όταν δεν έχουν άλλα μέσα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους κάνουν τακτική υποχώρηση για να μην συλληφθούν.

Αυτό συνέβη στην πόλη Κρεμμίνα τον Απρίλιο.

«Στην Κρεμμίνα, καταλάβαμε ότι παραμέναμε, τα αγόρια θα πέθαιναν και δεν θα βλάπταμε τον εχθρό, γι' αυτό ανασυνταχθήκαμε και φύγαμε», είπε ο Χέιντεϊ.

Ωστόσο, για μια χούφτα Ουκρανών στρατιωτών στην Ποπασνάγια, η απόδραση δεν ήταν πλέον επιλογή.

Drone footage shows how Russians destroyed one Ukrainian town in savage battle

By Tim Lister and Paul P. Murphy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ