ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Άσχημα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών ο επικεφαλής των Τόρις

Βρετανία: «Άσχημα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών ο επικεφαλής των Τόρις
«Σημείο καμπής» για τους εργατικούς το αποτέλεσμα AP/Kirsty Wigglesworth

Το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε κάποια άσχημα αποτελέσματα στη διάρκεια της νύχτας στις τοπικές εκλογές, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν.

«Φυσικά και δέχομαι ότι αυτοί είναι δύσκολοι καιροί και είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν δέχομαι ότι οι Εργατικοί διαθέτουν την δυναμική για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο ίδιος στο Sky News.

Ο Ντάουντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι το κόμμα του μπορεί να υπερασπιστεί την θέση να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε τυχόν μελλοντικό δημοψήφισμα για την ένωσή της με την Ιρλανδία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την θέση να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο η Βόρεια Ιρλανδία, αν προκύψει ζήτημα, αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο ακόμη», είπε ο ίδιος στο Sky News.

Εργατικοί: Σημείο καμπής το αποτέλεσμα

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών σημείο καμπής για το κόμμα του χαιρετίζοντας τα οφέλη που αποκόμισε στο Λονδίνο όπου υπέστη απώλειες το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

«Φανταστικό αποτέλεσμα, απολύτως φανταστικό. Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα μεγάλο σημείο καμπής για εμάς από τις γενικές εκλογές του 2019», είπε ο Στάρμερ σε υποστηρικτές του κόμματός του στο Λονδίνο.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή οι κυβερνώντες Τόρις εμφανίζονται να χάνουν παραδοσιακά προπύργιά τους στην περιοχή του Λονδίνου και να υφίστανται απώλειες και αλλού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Τόρις ηττήθηκαν στο Γουόντσγουορθ, οχυρό τους από το 1978. Έχασαν επίσης το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές αδιαλείπτως από το 1964 με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει πως κέρδισε –για πρώτη φορά– στο Ουέστμινστερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων κυβερνητικών θεσμών.

Τα πλήρη αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην Παρασκευή, θα είναι μια πρώτη αντανάκλαση της κοινής γνώμης έπειτα από το 2019, όταν οι Τόρις εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ