ΚΟΣΜΟΣ

Οξεία ηπατίτιδα: Πέντε θάνατοι παιδιών και πάνω από 100 ανεξήγητες περιπτώσεις ερευνώνται στις ΗΠΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Πέντε θάνατοι παιδιών και πάνω από 100 ανεξήγητες περιπτώσεις ερευνώνται στις ΗΠΑ
Ένα μεγάλο ποσοστό από τις περιπτώσεις των παιδιών στις ΗΠΑ που ερευνώνται για ηπατίτιδα, χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση AP Photo / Christophe Ena, File

Συνολικά πέντε θανάτους παιδιών και 109 περιπτώσεις σοβαρής και ανεξήγητης ηπατίτιδας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ερευνούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σε 25 πολιτείες και περιοχές που μπορεί να συνδέονται με μια παγκόσμια επιδημία.

Σχεδόν όλα τα παιδιά -πάνω από το 90%- χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ ένα σε ποσοστό της τάξης του 14% χρειάστηκε να γίνουν μεταμοσχεύσεις.

Ο Δρ Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής μολυσματικών ασθενειών του CDC, τόνισε ότι η έρευνα - μια συνεργασία μεταξύ του CDC και των κρατικών υπηρεσιών υγείας - βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν μπορεί όλες οι περιπτώσεις που ερευνούμε να προκληθούν από την ίδια αιτία σημείωσε.

Η ηπατίτιδα, ή το πρήξιμο του ήπατος, μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, φάρμακα και τοξίνες. Μια οικογένεια ιών γνωστών για την προσβολή του ήπατος προκαλεί ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές τι προκαλεί αυτές τις περιπτώσεις σε μικρά παιδιά.

Ο Μπάτλερ είπε ότι ορισμένες από τις κοινές αιτίες της ιογενούς ηπατίτιδας έχουν εξεταστεί, αλλά δεν βρέθηκαν σε καμία από τις περιπτώσεις που ερευνώνται. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, αν και ο ρόλος του δεν είναι ξεκάθαρος.

Στις 21 Απριλίου, το CDC ειδοποίησε τους γιατρούς για μια ομάδα ασυνήθιστων περιπτώσεων ηπατίτιδας σε εννέα παιδιά στην Αλαμπάμα.

Η υπηρεσία ζήτησε από γιατρούς και αξιωματούχους δημόσιας υγείας να ειδοποιήσουν την υπηρεσία εάν είχαν παρόμοια περιστατικά παιδιών κάτω των 10 ετών.

Έκτοτε, οι κρατικές υπηρεσίες υγείας συνεργάζονται με ειδικούς παιδιατρικούς στις πολιτείες τους για να εντοπίσουν πιθανές περιπτώσεις.

Οι πολιτείες και οι περιοχές όπου διερευνώνται κρούσματα ηπατίτιδας είναι: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Ντέλαγουερ, Φλόριντα, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Ιλινόις, Ιντιάνα, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο , Πενσυλβάνια, Πουέρτο Ρίκο, Τενεσί, Τέξας, Ουάσιγκτον και Ουισκόνσιν.

Η προειδοποίηση του CDC ακολούθησε προηγούμενες αναφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη για δεκάδες παιδιά από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία που προσέρχονταν σε νοσοκομεία με ανεξήγητη ηπατίτιδα.

Από την 1η Μαΐου, υπάρχουν 228 πιθανά κρούσματα που συνδέονται με το ξέσπασμα της ηπατίτιδας σε 20 χώρες, με περισσότερα από 50 κρούσματα υπό διερεύνηση, δήλωσε η Δρ Φιλίπα Ίστερμπρουκ ανώτερη επιστήμονας στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηπατίτιδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ενημέρωση την Τετάρτη. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, ένα παιδί πέθανε και περίπου 18 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος, πρόσθεσε.

Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν υγιή όταν εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόπωση, απώλεια όρεξης, έμετο, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών τους -- ένα σημάδι που προκαλούσε ίκτερο.

Σπάνια η ηπατική ανεπάρκεια στα παιδιά

Η παιδογαστρεντερολόγος Δρ. Ελι Μπατ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έχει περιθάλψει δύο παιδιά που συμμετέχουν στην έρευνα του CDC. Μάλιστα, ένα από τα παιδιά, ένα αγόρι 2 ετών από τη Νότια Ντακότα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος την Παρασκευή το πρωί.

Η γιατρός λέει ότι η ηπατική ανεπάρκεια στα παιδιά είναι «εξαιρετικά σπάνια». Και ακόμη και πριν οι επιστήμονες αρχίσουν να παρακολουθούν αυτό το ξέσπασμα, οι μισές περιπτώσεις δεν εξηγήθηκαν ποτέ.

Από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά αυτά τα κρούσματα, εντοπίστηκαν άλλα δύο παιδιά στην Αλαμπάμα και οι περιπτώσεις τους βρίσκονται υπό διερεύνηση, ανεβάζοντας το σύνολο των υποθέσεων της πολιτείας σε 11 υπό διερεύνηση, δήλωσε ο Δρ. Γουές Στάμπλφιλντ, ιατρός για τη Βόρεια και Βορειοανατολική Περιφέρεια της Αλαμπάμα στο CNNi.

Ερευνάται η σχέση ηπατίδας και Covid

Εκτός από την ενημέρωση του CDC, ερευνητές της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι από τις 163 περιπτώσεις, 126 ασθενείς έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό και 91, ή το 72% ήταν θετικοί σε αυτόν.

Ερωτηματικό παραμένει αν τα κρούσματα μπορεί να σχετίζονται με τον SARS-CoV2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19.

Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι εξακολουθούν να εξετάζουν αυτήν την πιθανότητα, αλλά μόνο 24 από τους 132 ασθενείς που εξετάστηκαν - το 18% - είχαν ανιχνευθεί SARS-CoV2.

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν αποκλείουν η μόλυνση από Covid-19 να έχει παίξει κάποιο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ίσως μια προηγούμενη λοίμωξη από τον Covid-19 να τροφοδότησε κατά κάποιον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα για να κάνει αυτά τα παιδιά ασυνήθιστα ευαίσθητα ή ίσως μια συνλοίμωξη των δύο ιών μαζί να πρόσβαλε το συκώτι.

Μια άλλη θεωρία από ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι ίσως υπάρχει κάποιο είδος ακανόνιστης ανοσολογικής απόκρισης σε αυτά τα παιδιά, ίσως επειδή ήταν προστατευμένα περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης μια άλλη θεωρία είναι ότι ο αδενοϊός μπορεί πάντα να προκαλούσε ηπατική ανεπάρκεια σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών που είχαν μολυνθεί, και αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις έρχονται στο φως σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ