ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Αβεβαιότητα για το προσφυγικό προκαλεί η παραίτηση Νταβούτογλου

Ε.Ε: Αβεβαιότητα για το προσφυγικό προκαλεί η παραίτηση Νταβούτογλου
Adam Berry/Getty Images/Ideal Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αβέβαιη για το πώς η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου θα επηρεάσει την συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις και αν ναι, τι είδους», τόνισε η Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο Κόσοβο, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία, όπως μεταδίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα συζητήσουμε προφανώς το θέμα πρώτα από όλα με τις τουρκικές αρχές και θα ορίσουμε μαζί πώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί στο να διεξάγουν συμπεράσματα για την αποχώρηση του Νταβούτογλο, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο ευέλικτος και πιο πρόθυμος να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι «άσχημα νέα».
«Το θέμα επαφίεται στους Τούρκους», ανέφερε δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Και άλλα στελέχη της Ε.Ε φαίνεται να κρατούν επιφυλακτική στάση, ώστε να μην εμπλακούν στα εσωτερικά της Τουρκίας, ούτε να προσβάλουν τον Ερντογάν.

«Η συμφωνία ήταν με την Τουρκία, όχι με τον Νταβούτογλου», είπε χαρακτηριστικά άλλος αξιωματούχος. «Ο Ερντογάν ενεπλάκη επίσης σε αυτήν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ