ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, η 15η για φέτος

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, η 15η για φέτος
Τον Μάρτιο η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριουμ που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 AP Photo/Lee Jin-man

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προκλήσεις από τη Βόρειας Κορέα, καθώς εκτοξεύτηκε ακόμη ένας βαλλιστικός πύραυλος από τις ανατολικές ακτές της, τρεις ημέρες πριν την ορκωμοσία του νέου Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιούν Σουκ-γεόλ ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιόνγκγιανγκ.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός επεσήμανε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο (SLBM) στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών σήμερα περίπου στις 08:07 ώρα Ελλάδας από την Σίνπο, όπου η Πιόνγκγιανγκ διατηρεί υποβρύχια καθώς και εξοπλισμό για την εκτόξευση SLBM.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας εκτίμησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ενδέχεται να πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο. Το κρατικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

Την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει ακόμη έναν πύραυλο προς τη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, αφού η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύθηκε να αναπτύξει τις πυρηνικές της δυνάμεις «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Η σημερινή είναι η 15η οπλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας για φέτος, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές εκτοξεύσεις βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων.

Τον Μάρτιο εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριουμ που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Η Βόρεια Κορέα αψηφά παράλληλα τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως είναι έτοιμες για διάλογο. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το 2019.

Σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία ο Μπάιντεν, συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα

Σημειώνεται πως αργότερα μέσα στο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει το πυρηνικό, αλλά και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει επίσης την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά τις συνομιλίες στη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης.

Επίσης θα έχει συνομιλίες στο Τόκιο εντός του πλαισίου του τετραμερούς διαλόγου ασφάλειας (Quad group) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ