ΚΟΣΜΟΣ

«Η νίκη θα είναι δική μας, όπως το 1945», λέει ο Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

«Η νίκη θα είναι δική μας, όπως το 1945», λέει ο Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε για μία ακόμη φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους Ναζί Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Συγκρίνοντας το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας» στις ευχές του προς τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας για την 8η Μαΐου.

Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση το 1941.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».

Στις ευχές του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφορά όχι μονάχα στους στρατιώτες, αλλά επίσης στους πολίτες «του εσωτερικού μετώπου», που «συνέτριψαν τον ναζισμό με αντίτιμο αναρίθμητες θυσίες».

«Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας προς τους Ουκρανούς. «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί», σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», να «πάρουν την εκδίκησή τους».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των Ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για την Ρωσία που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ