ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Τριντό κατά Πούτιν: Είναι εγκληματίας πολέμου, θα πρέπει να λογοδοτήσει

Ουκρανία - Τριντό κατά Πούτιν: Είναι εγκληματίας πολέμου, θα πρέπει να λογοδοτήσει
Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Τριντό στην πόλη Ιρπίν ανέβασε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του (Irpin Mayor's Office via AP)

Επίσκεψη-έκπληξη στην Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Νωρίτερα, ο Τριντό είχε επισκεφτεί την ουκρανική πόλη Ιρπίν, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, την οποία είχαν θέσει υπό την κατοχή τους προσωρινά τα ρωσικά στρατεύματα.

«Είναι σαφές ότι ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν ευθύνεται για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου», είπε ο Τριντό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο. «Θα πρέπει να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Ο Τριντό ανακοίνωσε την αποστολή νέων όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι ο Καναδάς θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εισβολή στην Ουκρανία.

«Σήμερα, ανακοινώνω περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, κάμερες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφορικές απεικονίσεις, ελαφρά όπλα, πυρομαχικά και άλλα, όπως χρηματοδότηση για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης», σημείωσε.

«Και θα προτείνουμε νέες κυρώσεις σε 40 Ρώσους και πέντε οντότητες, ολιγάρχες και στενούς συνεργάτες του καθεστώτος στον αμυντικό τομέα, που είναι όλοι τους συνένοχοι στον πόλεμο του Πούτιν», συνέχισε.

Ο Καναδάς θα δώσει επίσης 25 εκατ. δολάρια στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας ενώ θα άρει τους εμπορικούς δασμούς για όλα τα προϊόντα που θα εισαχθούν από την Ουκρανία κατά το επόμενο έτος.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει και η πρεσβεία του Καναδά στο Κίεβο και καλωσόρισε τον πρέσβη πίσω στην πρωτεύουσα.

«Αυτή η σημαία κατέβηκε στις 13 Φεβρουαρίου και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που την υψώνουμε ξανά», είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στην πρεσβεία. «Το να κυματίζει ξανά η καναδική σημαία στο Κίεβο είναι μια απίστευτη απόδειξη της δύναμης και της αλληλεγγύης των Καναδών στην Ουκρανία».

Ο Τριντό συνοδευόταν από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κρίστια Φριλαντ, την υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Ζολί και ένα ένοπλο τμήμα ασφαλείας.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και τον λαό της. Το μήνυμά μας στον πρόεδρο Ζελένσκι και τους Ουκρανούς είναι το εξής: ο Καναδάς θα είναι πάντα πλάι-πλάι με την Ουκρανία», έγραψε ο Τριντό σε ανάρτησή του στο twitter.

Νωρίτερα ο Τριντό είχε επισκεφτεί την πόλη Ιρπίν, με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του, να ανεβάζει φωτογραφίες από την επίσκεψή του σε αυτήν.

«Είχα μόλις την τιμή να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που ήρθε στο Ιρπίν για να δει ιδίοις όμμασι όλη τη φρίκη που οι Ρώσοι κατακτητές προκάλεσαν στην πόλη μας», ανέφερε ο Ολεκσάντρ Μαρκούσιν στο δίκτυό του στο Telegram.

Ο Καναδός πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ήδη από τον Μάρτιο ότι σταματά την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Παράλληλα, ο Καναδάς έχει ήδη αποστείλει όπλα, παρέχοντας υποστήριξη μη θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και σειρά κυρώσεων.

Ο Καναδάς εισήγαγε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα οικονομικής αξίας περίπου 204 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 (Statistics Canada).

Ο Καναδάς έχει την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη παραγωγή του πετρελαίου του να προέρχεται από την Αλμπέρτα, σε απόσταση από τα διυλιστήρια που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας και είναι ιδιοκτησίας της Irving Oil, Suncor Energy, Valero Energy Corp και της Cresta Fund Management. Τα διυλιστήρια αυτά στα ανατολικά της χώρας εισάγουν πετρέλαιο όταν αυτό απαιτείται, όπως επίσης και καύσιμα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, όταν γίνεται συντήρηση στις υποδομές, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σικ αντιπρόεδρο στην Ένωση Καυσίμων του Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ