ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή στο Ντονμπάς και την Κριμαία

Οι εορτασμοί στην Κόκκινη Πλατεία AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Πυρά» εναντίον του ΝΑΤΟ και των δυτικών εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Ημέρα της Νίκης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ισχυριζόμενος ότι ετοιμάζονταν για εισβολή στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε λίγο μετά την έναρξη της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία -μιας παρέλασης που ερμηνεύεται ως επίδειξη ισχύος από πλευράς του.

Ο Πούτιν αρχικά συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη τους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας:

«Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι κοντά. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε πως στα τέλη του περασμένου έτους, η Δύση προετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία ενώ ανέφερε πως την περασμένη χρονιά υπήρξαν εντάσεις με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και με το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη να βρει μια δίκαιη συμβιβαστική λύση αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν».

«Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να πάρουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά εδάφη κοντά σε εμάς και αυτό μετατράπηκε σε μια προφανή απειλή για τη χώρα μας και τα σύνορά μας. Όλα μάς έλεγαν ότι υπήρχε ανάγκη για μάχη» δήλωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι απειλούν τη Ρωσία και πως «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».

Δείτε εικόνα από την παρέλαση:

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως: «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς».

«Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες», διαβεβαίωσε.

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν περιλάμβανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης