ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για τη Βόρεια Ιρλανδία

ΕΕ: Έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για τη Βόρεια Ιρλανδία
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Βρετανία, Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ανέφερε ότι η Ένωση είναι έτοιμη για εκ νέου συνομιλίες με τη Βόρεια Ιρλανδία AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Βρετανία, Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ανέφερε ότι έπειτα από μια παύση εξαιτίας των πρόσφατων εκλογών, το μπλοκ είναι έτοιμο να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε μια διεθνή συμφωνία, την οποία υπογράψαμε μόλις πριν από δύο χρόνια. Νομίζω ότι αυτό το κατανοείτε. Αλλά είναι επίσης σαφές στο μυαλό μας ότι οι μονομερείς ενέργειες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Επομένως θα πρέπει να βρούμε κοινά συμφωνηθείσες λύσεις», δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο ίδιος.

«Νέα εποχή» μετά τη νίκη του Σιν Φέιν στις τοπικές εκλογές

Αμέσως μετά την επικράτησή της στις εκλογές η Μισέλ Ο’Νιλ, ηγέτιδα του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι η βρετανική επαρχία μπαίνει «σε μια νέα εποχή» μετά την ιστορική νίκη του εθνικιστικού κόμματός της απέναντι στους ενωτικούς για το τοπικό κοινοβούλιο.

«...Είναι μια πολύ σημαντική ώρα αλλαγής» είπε η Ο’Νιλ από το κέντρο καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, υποσχόμενη ότι θα εργαστεί για να ξεπεραστούν οι διαφορές. «Θα προσφέρω μια ηγεσία που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους, που θα εξυμνεί την ποικιλομορφία, που θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ισότητα εκείνων που είχαν αποκλειστεί, που είχαν υποστεί διακρίσεις ή που τους αγνοούσαν στο παρελθόν», τόνισε.

«Είναι μια καθοριστική στιγμή για την πολιτική και τον λαό μας», πρόσθεσε η Ο’Νιλ αφού το Σιν Φέιν για πρώτη φορά εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για μια «υγιή συζήτηση» για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν μέχρι τώρα ο κυρίαρχος πολιτικός σχηματισμός στο τοπικό κοινοβούλιο, αναγνώρισε τη νίκη του Σιν Φέιν.

«Φαίνεται ότι το Σιν Φέιν θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα», είπε ο επικεφαλής του DUP, Τζέφρι Ντόναλτσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News. Επανέλαβε όμως ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση ενότητας εάν δεν αλλάξει το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, δηλαδή το ειδικό τελωνειακό καθεστώς που διέπει τις εμπορικές σχέσεις της επαρχίας μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ