ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν υπέρ κατάργησης του «βέτο» στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν υπέρ κατάργησης του «βέτο» στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ
H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσέρχονται για τη συνέντευξη Τύπου για το «Μέλλον της Ευρώπης» AP Photo/Jean-Francois Badias

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν σήμερα υπέρ τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα του «βέτο» στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αν είναι απαραίτητο», καθώς και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας των 27 χωρών μελών σε σημαντικούς τομείς, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρασβούργο.

«Ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δήλωσε έτοιμη για να μεταρρυθμίσει την ΕΕ, ακόμη και «αλλάζοντας τις συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο».

Η πρόεδρος της Κομισιόν εκφώνησε την ομιλία της κατά την τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας ή της άμυνας. Και οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα είμαι πάντα με το μέρος αυτών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργεί καλύτερα», πρόσθεσε.

Υπέρ της μεταρρύθμισης των Συνθηκών της ΕΕ τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Εμανουέλ Mακρόν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν τα κείμενα των Συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικούς τομείς.

«Ένας τρόπος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η σύγκληση μιας συνέλευσης αναθεώρησης των Συνθηκών. Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με το απαραίτητο «θάρρος» και «ελευθερία», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης των συνθηκών της ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθεί τα αιτήματα των πολιτών που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

«Μια αναθεώρηση των συνθηκών είναι αναγκαία για να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», εκτίμησαν, σε ευρεία πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει στο εξής ειδικές προτάσεις τροποποίησης των ιδρυτικών κειμένων της ΕΕ. Αυτές στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κράτη μέλη) το οποίο, αν είναι υπέρ της εξέτασης των προτάσεων που διατυπώθηκαν, θα συγκαλέσει συνέλευση.

Μια επικύρωση είναι στη συνέχεια αναγκαία σε κάθε κράτος της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω δημοψηφίσματος, αν η εθνική νομοθεσία το προβλέπει.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση των πολιτών που άρχισε με επίπονη προσπάθεια πριν από έναν χρόνο, ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου με την έγκριση 325 προτάσεων μέτρων που προήλθαν από συζητήσεις επί πολλών θεμάτων.

Η εφαρμογή ορισμένων προτάσεων θα χρειαστεί μια αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως συγκεκριμένα το τέλος των αποφάσεων που λαμβάνονται ομόφωνα από τους «27», τακτικό φρένο στην ευρωπαϊκή δράση, η χορήγηση δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στην υγεία ή την άμυνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ