ΚΟΣΜΟΣ

«Ημέρα της Ευρώπης»: Με το βλέμμα στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου

«Ημέρα της Ευρώπης»: Με το βλέμμα στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου
«Το μέλλον της Ευρώπης είναι και το δικό σας μέλλον» το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν προς τους Ουκρανούς (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Άμεσα συνδεδεμένα με την Ουκρανία ήταν τα μηνύματα που έστειλαν σήμερα, Δευτέρα, Ημέρα της Ευρώπης, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι τόνισαν μεταξύ άλλων πως η χώρα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Υπό αυτήν την έννοια, δεν ήταν τυχαίο που η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα σήμερα, αίτηση ένταξης στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφτηκε την Οδησσό, η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα από τη Ρωσία.

Απευθυνόμενη προς τους Ουκρανούς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε ένα «ειδικό», όπως είπε «μήνυμα προς τους Ουκρανούς φίλους και την οικογένειά μας».

«Το μέλλον της Ευρώπης είναι και το δικό σας μέλλον. Το μέλλον της δημοκρατίας μας είναι το μέλλον της δημοκρατίας σας. Πριν από 72 χρόνια ο πόλεμος στην Ευρώπη αντικαταστάθηκε με κάτι διαφορετικό, κάτι νέο. Πρώτα μια Κοινότητα και μετά μια Ένωση. Ήταν η μέρα που ξεκίνησε το μέλλον. Είναι ένα μέλλον που γράφουμε μαζί από τότε, ως αρχιτέκτονες και οικοδόμοι της Ευρώπης. Και η επόμενη σελίδα τώρα γράφεται από εσάς. Από εμάς», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «το αδιανόητο επέστρεψε στην ήπειρό μας» και «μας υπενθύμισε τους κινδύνους να χάσεις τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον σου», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής γνωστοποίησε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημα την αίτηση της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ, καταθέτοντας περισσότερες από 5.000 σελίδες ερωτηματολογίου, για να προωθήσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη.

Αναφερόμενη στη στρατιωτική παρέλαση της Ρωσίας και την προσπάθεια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να υπερασπιστεί την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτή είναι η εικόνα που θέλω να γιορτάσουμε στις 9 Μαΐου. Μια εικόνα πολύ πιο δυνατή από οποιαδήποτε στρατιωτική παρέλαση που ανεβοκατεβαίνει στους δρόμους της Μόσχας τη στιγμή που μιλάμε. Μια εικόνα που μας θυμίζει να μην παίρνουμε ποτέ ως δεδομένο τι είναι η Ευρώπη και τι σημαίνει. Η Ευρώπη είναι ένα όνειρο. Ένα όνειρο γεννημένο από τραγωδία», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Μια μικρή νίκη η αποστολή του ερωτηματολογίου

Η Φον ντερ Λάιεν είχε νωρίτερα σήμερα επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας ο Ζελένσκι της ανακοίνωσε την αποστολή του δεύτερου μέρους του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου για την απόκτηση του καθεστώτος του υποψηφίου για ένταξη στην ΕΕ κράτους μέλους.

Η αποστολή των απαντήσεων από μόνη της είναι «επίσης μια μικρή νίκη για την ομάδα μας», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιου για ένταξη στην ΕΕ κράτους μέλους είναι «μεγάλης σημασίας για τον ουκρανικό λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους», είπε στη Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε την εξέταση και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ήθελα αυτά τα συμπεράσματα να είναι θετικά. Και θα ήθελα αυτά τα συμπεράσματα να δοθούν πιο γρήγορα χάρη σε εσάς».

Η ΕΕ «θα επιδιώξει να εκφράσει τη γνώμη της τον Ιούνιο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Μακρόν: Η ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την αίτηση ένταξης στην ΕΕ της Ουκρανίας, είπε ότι ναι μεν η χώρα αυτή είναι «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ωστόσο παραδέχτηκε ότι «ακόμα κι αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψήφιας χώρας, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ενταξιακή διαδικασία θα διαρκέσει, χωρίς αμφιβολία, πολλά χρόνια, ίσως πολλές δεκαετίες». Ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα», εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει να χαμηλώσει τα πρότυπα της ένταξης νέων μελών.

«Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της», συνέχισε ο Μακρόν.

«Το ερώτημα παραμένει, πώς να οργανώσουμε την Ευρώπη. Είναι ιστορική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σήμερα. Και η απάντηση είναι να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή οργάνωση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Μακρόν τόνισε πως «η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

«Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Τόνισε, παράλληλα ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου πέραν της Ουκρανίας.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μακρόν είπε ότι είναι «άνευ προηγουμένου» και έχουν στόχο να εμποδίσουν τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, κινητοποιώντας, όσο ποτέ άλλοτε, σημαντικά στρατιωτικά, χρηματοοικονομικά και ανθρωπιστικά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων.

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε, στη συνέχεια ο Εμ. Μακρόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δρούμε ως Ευρωπαίοι για την διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία». Σημείωσε, επίσης, ότι το χρέος της ΕΕ είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης. «Μετά θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, πως όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος , «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης».

Στην Οδησσό ο Σαρλ Μισέλ

Στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης μετέβη σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στους Ουκρανούς, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τη διοργάνωση των εορτασμών στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε πως «το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Μισέλ και του Oυκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιγκάλ, «οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντησή τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μισέλ σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στην Οδησσό «τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, «πολλοί τόνοι» των οποίων είναι «αποκλεισμένοι στο λιμάνι εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας».

Αυτός ο αποκλεισμός «όχι μόνο βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει επίσης την πρόσβαση του κόσμου σε ζωτικής σημασίας τρόφιμα και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Μισέλ, τον ευχαρίστησε για το «θάρρος» του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το Κίεβο παρέχει σιτηρά σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ότι το μπλοκάρισμα εξαγωγών αυτών των αγροτικών προϊόντων οδηγεί ήδη σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στον κόσμο.

Μετά από τις συνομιλίες με τον Μισέλ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Μπορέλ: Ανοικοδόμηση στην Ουκρανία με πόρους της Ρωσίας

Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

Η ΕΕ και ευρύτερα η Δύση έχουν παγώσει μέρος των αποθεματικών συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ