ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μακρόν-Σολτς στο Βερολίνο: Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία

Συνάντηση Μακρόν-Σολτς στο Βερολίνο: Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών (AP Photo/Michael Sohn)

Συνάντηση στο Βερολίνο είχαν σήμερα, Δευτέρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών.

«Στεκόμαστε πλάι-πλάι με την Ουκρανία ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Σολτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» που απαιτούσε από τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν, τόνισε ο καγκελάριος και πρόσθεσε:

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά, με όπλα. Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες».

Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να «δημιουργήσουν μια Ευρώπη που είναι ισχυρότερη, που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις», καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, ενώ θα αυξάνουν τις κυρώσεις στη Μόσχα.

«Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει βαθύ αντίκτυπο σε όλους μας, στους πολίτες μας, στην Ευρώπη και οδήγησε σε κοινή δράση προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποιου είδους παύση των εχθροπραξιών και να προστατεύσουμε την Ουκρανία», συνέχισε ο Μακρόν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο όπου πρότεινε το σχηματισμό μιας νέου τύπου «πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας» που θα επέτρεπε σε δημοκρατικά κράτη εκτός ΕΕ να ενταχθούν στις «ευρωπαϊκές βασικές αξίες».

Στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Σολτς χαιρέτισε την πρόταση του Μακρόν για μια ευρύτερη ευρωπαϊκή λέσχη χωρών πέρα από την ΕΕ που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία ή τη Βρετανία.

«Θέλω να πω ρητά ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση», υπογράμμισε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ ευχαριστημένος για την πρόταση που συζητάμε μαζί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ