ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ο γιος του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος στην εξουσία - Οι φόβοι για την επόμενη μέρα

Φιλιππίνες: Ο γιος του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος στην εξουσία - Οι φόβοι για την επόμενη μέρα
Με συντριπτική πλειοψηφία νικητής ο Μάρκος Τζούνιορ, γνωστός και ως «Μπονγκ Μπονγκ» AP Photo/Aaron Favila

Η ιστορία κάνει τον κύκλο της στην πολιτική σκηνή των Φιλιππίνων. Μετά από 36 χρόνια, ο γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορα της χώρας, Φερντινάντ Μάρκος ο νεότερος αναλαμβάνει τα «ηνία» της χώρας μετά από συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μάρκος Τζούνιορ, γνωστός και ως «Μπονγκ Μπονγκ», έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της κύριας αντιπάλου του, της απερχόμενης αντιπροέδρου των Φιλιππίνων Λένι Ρομπρέντο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Σε ομιλία του ο 64χρονος απέφυγε να γιορτάσει τη νίκη του. «Ας περιμένουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρο, η καταμέτρηση να φτάσει στο 100% των ψήφων, και τότε μπορούμε να γιορτάσουμε», δήλωσε.

Στη Μανίλα εκατοντάδες ενθουσιασμένοι υποστηρικτές του έριξαν πυροτεχνήματα και βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας σημαίες των Φιλιππίνων.

Περίπου 67 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είχαν κληθεί στις κάλπες για τις εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και οι βουλευτές, οι μισοί γερουσιαστές, οι κυβερνήτες των επαρχιών και χιλιάδες άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Bongbong Marcos Facebook page via AP

Η δύναμη της παραπληροφόρησης

Όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο, ο θρίαμβος του Μάρκος Τζούνιορ σημειώθηκε έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μια καταιγίδα παραπληροφόρησης και χάρη στη στήριξη του απερχόμενου προέδρου των Φιλιππίνων, του αυταρχικού Ροντρίγο Ντουτέρτε, η δημοτικότητα του οποίου παραμένει υψηλή.

Εδώ και χρόνια λογαριασμοί υπέρ του Μάρκος Τζούνιορ έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στους νέους και παρουσιάζουν τα 20 χρόνια του καθεστώτος του πατέρα του (1965-1986) ως μια χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας για τις Φιλιππίνες.

Φυσικά αποσιωπούν τους δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες που συνελήφθησαν στη διάρκεια της δικτατορίας και βασανίστηκαν ή φονεύθηκαν ή ακόμη και τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία της χώρας η οικογένεια Μάρκος.

Το καθεστώς ανατράπηκε το 1986 έπειτα από μια τεράστια λαϊκή εξέγερση και η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να οργανώσει υπομονετικά το δίκτυο πολιτικής της στήριξης.

Λιγότερο από μισό αιώνα μετά την ανατροπή τους, οι Μάρκος επιστρέφουν τον Ιούλιο στο προεδρικό μέγαρο, από όπου ο «Μπονγκ Μπονγκ» έχει δεσμευθεί να αποκαταστήσει την «ενότητα» της χώρας στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του.

Εκατομμύρια προοδευτικοί Φιλιππινέζοι θεωρούν τον θρίαμβό του σκληρό πλήγμα, έπειτα από έξι χρόνια διακυβέρνησης του Ντουτέρτε ο οποίος είχε εξαπολύσει έναν αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών και είχε κυβερνήσει με αυξανόμενο αυταρχισμό.

«Αυτές οι εκλογές ήταν η μεγάλη μας ευκαιρία για μια ριζική αλλαγή», δήλωσε ο Μάε Πάνερ, ένας 58χρονος ακτιβιστής που συμμετείχε στην εξέγερση του 1986. «Θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί, μεγαλύτερο χρέος, περισσότερη πείνα. Οι Μάρκος θα επιδοθούν σε κλοπή», εκτίμησε.

Τι περιμένει ο κόσμος από τον νέο πρόεδρο;

Για τον Μπονιφάσιο Ιλαγάν, ο οποίος φυλακίστηκε επί δύο χρόνια και βασανίστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας του Μάρκος, οι εκλογές έφεραν στο φως τη βαθιά αμηχανία της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποκάλυψαν «το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει στη συνείδηση των Φιλιππινέζων η απάτη των ιστορικών απατεώνων».

Ο Μάρκος Τζούνιορ οφείλει τη νίκη του σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά μυστικών συνεννοήσεων με άλλες οικογενειακές δυναστείες και κυρίως στη συνεργασία του με τη Σάρα Ντουτέρτε, την κόρη του απερχόμενου προέδρου, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία την οποία φαίνεται ότι έχει κερδίσει.

Η 57χρονη Ρομπρέντο, δικηγόρος και οικονομολόγος, που είχε υποσχεθεί να ελευθερώσει τη χώρα από τη διαφθορά και τη χειραγώγηση των πολιτικών δυναστειών, εξέφρασε «την ξεκάθαρη απογοήτευσή της».

Η βαριά ήττα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης ανοίγει για αυτή μια περίοδο βαθιάς ενδοσκόπησης, εκτίμησε ο Μαρκ Τόμσον διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Νοτιοανατολική Ασία στο πανεπιστήμιο City του Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να δείξει ξεκάθαρα ότι θα βελτιώσει τη ζωή του μέσου Φιλιππινέζου», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Τζούνιορ θα πρέπει να προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλους όσοι τον ψήφισαν από αντίδραση στις δημοκρατικές κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη μετά την πτώση της δικτατορίας και τις οποίες κατηγορούν ότι δεν βελτίωσαν το επίπεδο ζωής τους.

«Θα πρέπει να παρουσιάσει ένα λεπτομερές και συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας των Φιλιππίνων μετά την πανδημία», δήλωσε ο Πίτερ Μάμφορντ αναλυτής στο Eurasia Group.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούμε την κυβέρνησή του είναι η επιδείνωση της διαφθοράς και του νεποτισμού» στις Φιλιππίνες, σημείωσε ο ίδιος.

Όπως σχολιάζει το BBC, ο Μάρκος μίλησε ελάχιστα στην προεκλογική του εκστρατεία για τα σχέδια του για τη βελτίωση της ζωής του λαού, έδωσε κάποιες υποσχέσεις οι οποίες βασίζονται κυρίως στην πολιτική του Ντουντέρτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ