ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Έρευνα: Μειωμένος κατά 15% ο κίνδυνος θνησιγένειας στις εγκύους που έχουν εμβολιαστεί

Κορωνοϊός - Έρευνα: Μειωμένος κατά 15% ο κίνδυνος θνησιγένειας στις εγκύους που έχουν εμβολιαστεί
Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετη διαβεβαίωση ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη (AP Photo/Matt Rourke, File)

Μία νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της Covid-19 μειώνει κατά 15% την πιθανότητα θνησιγένειας (γέννησης νεκρού εμβρύου μετά την 20ή εβδομάδα κύησης).

Η έρευνα -που παρέχει ακόμη μία καθησυχαστική διαβεβαίωση για τα οφέλη του εμβολιασμού των εγκύων εν μέσω πανδημίας- συμπέρανε ότι τα εμβόλια mRNA κατά την εγκυμοσύνη, εμφανίζουν αποτελεσματικότητα 90% έναντι του κινδύνου λοίμωξης Covid-19 και είναι ασφαλή, χωρίς παρενέργειες για τη μητέρα ή το μωρό. Αρκετές έγκυες γυναίκες ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν, κυρίως λόγω ανησυχίας για τις επιπτώσεις στο μωρό τους, αλλά, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άσμα Καλίλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) στο περιοδικό «Nature Communications», αξιολόγησαν 23 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 117.552 εμβολιασμένες έγκυες, σχεδόν όλες με εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).

Η κα Καλίλ δήλωσε ότι «τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν να αρθούν οι δισταγμοί των εγκύων για τα εμβόλια. Μολονότι πολλά πράγματα επιστρέφουν στην κανονικότητα, ακόμη υπάρχει πολύ σαφής και σημαντικός κίνδυνος από τη λοίμωξη Covid-19 για τις μητέρες και τα μωρά τους, μεταξύ άλλων για πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Είναι, συνεπώς, ουσιώδες όσο γίνεται περισσότερες να εμβολιαστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματικός».

Ο δρ Έντουαρντ Μόρις, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τόνισε: «Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετη διαβεβαίωση ότι τα εμβόλια Covid-19 είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες γυναίκες είναι διστακτικές να εμβολιαστούν λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο μωρό τους. Έχουμε, όμως, πια βάσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας τόσο των γυναικών όσο και των μωρών τους. Συνιστούμε σε όλες τις έγκυες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 και την ενισχυτική δόση. Η Covid-19 είναι ακόμη εξαπλωμένη και αν μία έγκυος μολυνθεί από τον ιό, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει βαριά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ