ΚΟΣΜΟΣ

Χάρη σε κρατούμενους από τον Μπαράκ Ομπάμα

Χάρη σε κρατούμενους από τον Μπαράκ Ομπάμα
REUTERS/Carlos Barria

Μετατροπή των ποινών 58 ατόμων που είχαν καταδικαστεί για παραβίαση των νόμων για ναρκωτικά και είχαν επιδείξει καλή συμπεριφορά εντός της φυλακής, ανακοίνωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Δεν είναι λογικό να απαιτούμε από κάποιον μη-βίαιο παραβάτη (των νόμων) ναρκωτικών να εκτίσει ποινή 20 χρόνων, ή, σε μερικές περιπτώσεις, ισόβια", είπε ο Ομπάμα σε ανάρτηση σε μπλογκ.


Πολλοί από τους πρώην φυλακισμένους είχαν καταδικαστεί για χρήση κρακ. Επί χρόνια, οι χρήστες του κρακ έχουν λάβει πολύ αυστηρότερες ποινές από τους χρήστες τις κοκαίνης σε μορφή σκόνης, παρόλο που και οι δύο ουσίες είναι χημικά παρόμοιες.

Όσοι έχουν ασκήσει κριτική για τις δικαστικές αποφάσεις έχουν πει ότι η διαφοροποίηση έχει ζημιώσει άδικα τις φτωχές κοινότητες των μαύρων στην Αμερική.

Ο Ομπάμα έχει πιέσει για αλλαγές στο σύνολο του συστήματος απονομής δικαιοσύνης ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εκτίουν μεγάλες ποινές για τέτοια εγκλήματα, και είναι ένα από τα πολύ λίγα θέματα για τα οποία ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει τύχει υποστήριξης από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.


Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε το πιό φιλόδοξο πρόγραμμα επιείκιας σε σαράντα χρόνια, τον Απρίλιο του 2014. Το πρόγραμμα έχει να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο όγκο περιπτώσεων που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των απαλλαγών που έχει δώσει ο Ομπάμα είναι υπερδιπλάσιος από αυτό που έδωσαν και οι έξι προκάτοχοί του συνολικά, είπε ο Λευκός Οίκος.

Έως τώρα, μετά από αποφάσεις του Ομπάμα, έχουν αφεθεί ελεύθερα 306 άτομα, μεταξύ των οποίων και 110 που εξέτιαν ισόβια κάθειρξη. Μεταξύ αυτών που συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση χθες είναι η Τζάσμιν Άλλεν (Φλόριντα), που είχε καταδικαστεί για δολοπλοκίας με πρόθεση διανομής μικρής ποσότητας κοκαίνης, ο Γουέιντ Κούτσεν (Βιρτζίνια), καταδικασμένος για κατοχή ηρωίνης και κοκαίνης και πρόθεση διανομής, και η Τόμα Τζιν Κεντ (Άιοβα), καταδικασμένη για δολοπλοκία για διανομή μεθαμφεταμίνης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ