ΚΟΣΜΟΣ

Λεονίντ Κραβτσούκ: Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας

Λεονίντ Κραβτσούκ: Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας
Διετέλεσε πρόεδρος το 1991-1994 AP Photo/Efrem Lukatsky

Πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας (1991- 1994) όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας την είδηση τραγική.

«Ο Λεονίντ Κραβτσούκ γνώριζε το κόστος της ελευθερίας. Με όλη του την καρδιά ήθελε ειρήνη για την Ουκρανία. Είμαι βέβαιος ότι θα πραγματοποιήσουμε το όνειρό του, πετυχαίνοντας τη νίκη και τη δική μας ειρήνη», αναφέρε.

Ο πρώην κομμουνιστής, βοήθησε να υπογραφεί η «καταδίκη» της Σοβιετικής Ένωσης.

Ποιος ήταν ο Λεονίντ Κραβτσούκ

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1934 στο Βέλιτι Ζίκιν, όταν ακόμα ήταν τμήμα της Πολωνίας και βίωσε την αλλαγή συνόρων μετά το τέλος του πολέμου, όταν το Βέλιτι Ζίκιν έγινε τμήμα της Ουκρανίας.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και κατόπιν δίδαξε πολιτική οικονομία, εντασσόμενος παράλληλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας.

Σύντομα ανέβηκε στην κλίμακα της ιεραρχίας και ανήλθε σε υψηλά αξιώματα στους τομείς της προπαγάνδας και της ιδεολογίας (αγκιτπρόπ). Έγινε μέλος του ουκρανικού πολιτικού γραφείου πολίτμπιρο το 1989 και πρόεδρος της Βερκόβνα Ράντα το 1990, δηλαδή ανώτατος άρχων της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991, ο Κραβτσούκ αρχικά εκδηλώθηκε υπέρ της διατήρησης του αμιγώς κομμουνιστικού χαρακτήρα της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, μετά την ήττα των πραξικοπηματιών άλλαξε κατεύθυνση και τάχτηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Τον Δεκέμβριο του 1991 ο Κραβτσούκ έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας που εκλέχθηκε άμεσα από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Μετά από μια πολιτική κρίση όπου εμπλέκονταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, ο Κραβτσούκ παραιτήθηκε από την Προεδρία, αλλά έθεσε υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος το 1994.

Ηττήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του, Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για δύο θητείες. Μετά την προεδρία του ο Κραβτσούκ ήταν ενεργός στην ουκρανική πολιτική, διατελώντας ως αναπληρωτής του Λαού της Ουκρανίας στην ουκρανική μουλή και ως ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ουκρανίας (ενωμένο) από το 2002 έως το 2006.

Μέχρι τον θάνατό του, παρέμεινε πολιτικά ανενεργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ