ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σχεδόν πέντε εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν εξαιτίας του πολέμου

Ουκρανία: Σχεδόν πέντε εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν εξαιτίας του πολέμου
Οι απώλειες θέσεων εργασίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να φθάσουν τα επτά εκατομμύρια αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, ανέφερε σε μια έρευνα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας AP Photo / Emilio Morenatti

O πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωσε δραματικά τις εξαγωγές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα με αποτέλεσμα να χαθούν σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής,  ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, θα μπορούσαν να φθάσουν τα επτά εκατομμύρια αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, ανέφερε σε μια έρευνα η ILO, προσθέτοντας πως 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επανέλθουν γρήγορα σε περίπτωση που επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανεργία στις γειτονικές χώρες που υποδέχονται εκατομμύρια πρόσφυγες και να πλήξει τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας καθώς μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία χάνουν τις δουλειές τους και επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έχει αναγκάσει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άλλους -κυρίως γυναίκες, παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους - να διαφύγουν και θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο το 2022.

«Οι οικονομικές διαταραχές, σε συνδυασμό με τον μεγάλου εύρους εσωτερικό εκτοπισμό και τις ροές των προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες σε όρους απασχόλησης και εισοδημάτων», αναφέρει η έρευνα.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, προκαλώντας την ταχύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε.

Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, 1,2 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι εργάζονταν πριν από την εισβολή.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα ασκήσει διαρκή πίεση στις αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στις χώρες εκείνες, αυξάνοντας πιθανόν την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα.

«Σε μια υποθετική άσκηση, με την προσθήκη αυτών των προσφύγων στον αριθμό των ανέργων το ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία θα αυξηθεί από 3% σε 5,3%», ανέφερε.
Ο πόλεμος θα έχει επίσης δευτερογενή επίπτωση σε χώρες στην Κεντρική Ασία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία.

Μια οικονομική ύφεση στη Ρωσία, που συμπιέζεται από τις δυτικές κυρώσεις και τα κόστη του πολέμου, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι μετανάστες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ανέφερε η έκθεση.
Παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την αύξηση των πραγματικών μισθών ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βρίσκονται ακόμη σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ