ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Μόσχα διαθέτει αρκετούς αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης

Λαβρόφ: Η Μόσχα διαθέτει αρκετούς αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας πως η Δύση μπορεί να πληρώσει περισσότερα από όσα πλήρωνε (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Σε μια προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του έχει αρκετούς αγοραστές πέραν των δυτικών χωρών, την ώρα, μάλιστα, που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύση στη συζήτηση για το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Μάλιστα ο Λαβρόφ, συνέχισε λέγοντας πως η Δύση μπορεί να πληρώσει περισσότερα από όσα πλήρωνε. «Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ' ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

«Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη, δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Μουσκάτ, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν.

«Όμως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ' αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να βρουν μια λύση στις συνομιλίες για τις πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, εξαιτίας της σταθερής άρνησης της Ουγγαρίας.

Εμπλοκή στις συνομιλίες για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έκτο πακέτο κυρώσεων φαίνεται ότι απομακρύνεται τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα.

Αυτό δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μετά το μπλόκο της Ουκρανίας στις ροές από τη Ρωσία

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε για ακόμη μια φορά, καθώς σταμάτησαν οι διαμετακομιστικές ροές από ένα βασικό σημείο εισόδου της Ουκρανίας.

Όπως γράφει το Bloomberg, η αύξηση αυτή αντεστράφη λίγο αργότερα, όταν αυξήθηκαν οι ροές από άλλο σημείο εισόδου.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η βελτίωση του καιρού, που έφερε μείωση στη ζήτηση του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα διακόψει σήμερα τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε χτες ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή.

Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ