ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Μεντβέντεφ, εάν Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Μεντβέντεφ, εάν Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
«Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους», προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Για σύγκρουση και πυρηνικό πόλεμο προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με φόντο την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να σπάσουν την ουδετερότητά τους και να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος, να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

«Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.

Η Ρωσία διαθέτει 6.257 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- έχουν μαζί 6.065 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον οργανισμό Arms Control Association που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αφού Φινλανδία και Σουηδία αποφάσισαν να μπουν στο ΝΑΤΟ.

«Η ένταξη αυτή θα ενίσχυε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Φινλανδία είναι περιφερειακός πάροχος ασφάλειας και θα ενδυνάμωνε επιπλέον το ΝΑΤΟ ως μελλοντικός σύμμαχος.

Ο κ. Χααβίστο επισήμανε ότι «ο πόλεμος, που ξεκίνησε από την Ρωσία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλοιώσει το περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης και της Φινλανδίας, ωστόσο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ